Élő adásban követhetik az új orosz rakéta útját

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton bejelentette, hogy a Bulava (Buzogány) tengeralattjáróról indítható interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjei a közeljövőben élőben is követhetőek lesznek a minisztérium honlapján keresztül. A nyolcezer kilométer hatótávolságú, akár tíz önállóan célra irányítható robbanófejet hordozó rakéták nagy jelentőséggel bírnak az orosz haderő új nukleáris triádjának kialakításában.

A Bulava tesztelése még 2004-ben indult. Azóta tizennégy kísérletet hajtottak végre, melyekből csupán hét bizonyult sikeresnek. A sok vitával és kudarccal kísért tervezési folyamat az illetékesek nyilatkozatai szerint a végéhez közeledik. Ha az erre az évre tervezett négy teszt sikeresen megvalósul, év végére akár hadrendbe is állíthatják a Bulavákat.

Bár az idei első kísérlet csak júniusra várható, Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes szerint már egy ideje elkészültek a tesztekhez szükséges rakéták, sőt, egy tengeralattjáró felszerelésére elegendő további készlettel is rendelkeznek. „Ha még többet állítanánk elő, már raktárra kerülnének” – nyilatkozta Ivanov a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

A rakétákat az új generációs Borej-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárókra tervezték. Jelenleg egyetlen ilyen tengeralattjáró létezik, a Jurij Dolgorukij, mely egyelőre szintén a tesztelés befejező szakaszában van, hadrendbe állítása a Bulava eredményeitől függ majd. A védelmi minisztérium várakozásai szerint a gyártás a közeljövőben felgyorsul majd, a tervek szerint 2015-re nyolc Borej-osztályú tengeralattjáró állhat az orosz haderő rendelkezésére.

Szálkai Kinga

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »