Egységesül a vasúti jegyfoglalás az EU-ban

Új rendeletet adott ki az Európai Bizottság csütörtökön, május 5-én, amely egyszerűbbé teszi a vonattal utazók számára a jegyvásárlást és az utazás megtervezését. Az unió szeretné versenyképesebbé tenni a vasúti közlekedést a légivel szemben.

Az Európában vonattal utazók az Unió 27 tagállamának legkülönfélébb rendszereivel találkoznak, amikor az utazásukat akarják megtervezni, ezzel szemben a repülőjegy vásárlás jóval egyszerűbb és könnyebb.

A tegnap kiadott új uniós szabályozás szerint a jegyfoglalást és a menetjegyeken feltüntetett adatokat egységesítik, ezzel pedig lehetővé teszik az egyes vasúti vállalatok, valamint a menetjegy-értékesítők között információk cseréjét.

„Ha komolyan azt szeretnénk, hogy az emberek vonattal utazzanak, különösen pedig azt, hogy a vasút versenyezni tudjon a légi közlekedés hosszabb távolságokon is, akkor a vonattal utazóknak biztosítanunk kell a légitársaságokéhoz hasonló zökkenőmentes tervezést, valamint jegyajánlatokat” – mondta Siim Kallas, közlekedésért felelős európai biztos. „A jövőben olyan könnyűvé akarjuk tenni a vonatjegy vásárlását Barcelonából Brüsszelbe, vagy Berlinből Pozsonyba, mint amilyen egyszerű egy ugyanilyen repülőjáratot lefoglalni” – tette hozzá Kallas.

Ennek megvalósulásához azonban arra van szükség, hogy a vasúti társaságok nyilvánossá tegyék a menetrendkészítést, egymás között pedig megosszák a viteldíjakról szóló információkat. „Ez azt jelenti, hogy az alapvető foglalási és jegykiállítási információk átjárhatóak lesznek, a vasúti vállalatok, valamint a menetjegy-értékesítők pedig egymás között cserélhetik ezeket az egész EU-ban” – magyarázta a biztos közleményében.

Az EU jövőre egy második rendeletet is ki fog adni arról, hogy a vasúti vállalatok egységesítsék számítógépes rendszereiket, hogy lehetővé tegye az adatok cseréjét az egyes különálló rendszerek között.

Az Európai Unió ezekkel a változtatásokkal akarja lerakni az alapokat egy összeurópai egységes utazás-tervező és jegyeladási rendszeréhez, amelyet az elkövetkezendő években akarnának megvalósítani.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »