Lecserélhetik választási rendszerüket a britek

Néhány órán belül megkezdődik a választási rendszer megváltoztatásáról szóló népszavazás Nagy-Britanniában.

Országos népszavazást legutóbb több, mint 30 éve tartottak a szigetországban, a mostani pedig arra tesz kísérletet, hogy a demokratikus berendezkedés alapkövének számító rendszert cserélje le egy új szisztémára. Holnap a brit választók arra a kérdésre válaszolhatnak igennel, illetve nemmel, hogy Nagy-Britannia maradjon-e az évtizedes „győztes mindent visz” (first-past the post) rendszer mellett, avagy cserélje azt le az úgynevezett alternatív szavazat eljárásra. „

A brit sajtóban tulajdonképpen a 2005-ös év óta időről-időre felvetődött a választási reform kérdése. Miután Tony Blair Munkáspárttal „behúzott” harmadik győzelme a szavazatok mindössze 35 százalékának megszerzésével következett be, egyre többen gondolták azt, hogy „valami baj” lehet a híres brit demokráciával. Mégis, a népszavazás csak 2010-ben válhatott realitássá, amikor a Liberális Demokraták koalíciós szövetséget kötöttek a Konzervatív Párttal, mely megállapodásnak egyik alapfeltétele volt a referendum kiírása.

A választási kampány nemhogy megosztotta a brit nagypártokat, de a pártok padsorain belül is könnyen találhattunk rangidős politikusokat a váltás mellett és ellen, mind a Munkáspárt, mind pedig a Liberális Demokraták között. A hivatalos felállás szerint azonban az országosan mérhető pártok közül csak a konzervatívok tartanák meg a jelenlegi rendszert, míg a Munkáspárt és a Liberális Demokraták a kisebb pártokkal együtt leváltanák azt.

Május 5-én az országos népszavazással egyidőben megválasztják az északír, a walesi és a skót parlament képviselőit, illetve Anglia-szerte 279 településen helyi önkormányzati választásokat is tartanak.

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »