Bulgária is teljesíti a schengeni feltételeket

Bulgária is teljesítette a schengeni csatlakozás technikai feltételeit. A BruxInfo értesülései szerint ezt állapította meg a Tanácson belül működő értékelő csoport, ami azonban még mindig nem jelenti azt, hogy Szófia, és vele együtt Bukarest beléphet a határellenőrzés nélküli övezetbe. Több tagállamnak még mindig politikai kifogása van a schengeni bővítéssel kapcsolatban, dacára annak, hogy hétfőn az EP szakbizottsága is felkészültnek nevezte a két országot.

A BruxInfo értesülései szerint Bulgária schengeni csatlakozása elől is elhárultak a technikai akadályok. A Tanácson belül működő Schengen Értékelő Csoport (Sch-Eval) szakértői március végén három napig vizsgálódtak a bolgár-török, és a bolgár-görög határon, tanulmányozva, hogy a szófiai hatóságok milyen hatékonysággal tudják védeni az illegális bevándorlóktól az EU délkeleti határszakaszát.

Úgy tudjuk, a szakértők elégedettek voltak a látottakkal, és a Sch-Eval április eleji ülésén meg is állapították, hogy Románia után Bulgária is teljesíti a schengeni csatlakozás technikai feltételeit. (Orbán Viktor miniszterelnök az április közepén tartott brüsszeli tájékoztatóján is kész tényként említette Bulgária felkészültségét),

A határellenőrzés nélküli övezeti tagságra aspiráló Románia és Bulgária már az uniós csatlakozása óta dolgozik a kritériumok teljesítésén, a tagállamok pedig a folyamat legelején kinyilvánították: a két ország csak együtt léphet be a Schengen-zónába. Magyarország tavaly év végén az elnökségi prioritások közé emelte Románia és Bulgária schengeni felvételét, 2011 márciusára időzítve a csatlakozás dátumát.

Tavaly decemberben viszont Németország és Franciaország egyértelművé tette: az egyhangú tagállami döntést igénylő tanácsi szavazáskor nemmel fog szavazni mindaddig, amíg a két új tagország nem bizonyítja be kellőképpen, hogy a korrupció és a szervezett bűnözés kapcsán megnyugtató eredményeket ért el. Berlin és Párizs igyekezett jogi kifogásokat is emelni.

Románia kapcsán azt emlegették, hogy a csatlakozás után létrehozott együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) igazságügyi feladatai kapcsán visszafordíthatatlan reformokat kell eszközölnie. Ezzel kapcsolatban Bukarest és az Európai Bizottság is úgy érvelt, hogy nem lehet összekapcsolni a CVM-mel kapcsolatos hátralévő feladatokat a schengeni feltételek teljesítésével.

A Bulgária esetében megfogalmazott nem megfelelő szárazföldi határellenőrzés pedig értesüléseink szerint megoldódott. Mindettől függetlenül a BruxInfónak nyilatkozó források úgy látják, Németország és Franciaország (valamint az elmúlt hónapokban hozzájuk csatlakozott Hollandia, Finnország és Dánia) aggályai nem múltak el. „Hiába teljesültek a technikai feltételek, a szakértői csoport várható pozitív értékelése nem köti jogilag a tagállamokat, így a tagországok ugyanúgy blokkolhatják a csatlakozást, és vélhetőleg így is teszik majd” – mondta egy tanácsi diplomata.

EP-jóváhagyás

Június 30-ig még a magyar diplomaták tárgyalnak a Tanács nevében, és ők próbálnak egyhangú álláspontot kialakítani a tagországok között. Ennek sikeréhez hozzájárulhat az Európai Parlament pozitív véleménye is. Az EP állampolgári jogi szakbizottsága hétfő délután nagy többséggel szavazta meg azt a jelentést, amely felkészültnek nevezi Romániát és Bulgáriát, valamint minél előbbi schengeni csatlakozást sürget.

Az Európai Parlamentnek csak konzultációs szerepe van a két ország felvételi folyamatában, ettől függetlenül az EP a megszavazott jelentéssel lényegében minimális módosítással támogatta a Tanács határozattervezetét. A magyar elnökség által összeállított papír kimondja, hogy Románia és Bulgária alkalmas a schengeni tagságra, a csatlakozás majdani dátumát viszont későbbi (most zajló) tárgyalások alkalmával állapítják meg.

A magyar elnökség most 2011. október 1-jei csatlakozással számol, a tárgyalásokat blokkoló Németország külügyi államtitkára pedig korábban közölte, Románia és Bulgária még ebben az évben beléphet a Schengen-övezetbe.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »