Jens Weidmann a Bundesbank új kormányosa, az irány változatlan

Első hivatalos napján meglehetősen egyértelműen fogalmazott a monetáris irányról a Bundesbank új elnöke, Jens Weidmann, aki korábban Angela Merkel, kancellárasszony gazdasági tanácsadójaként szolgált.

Weidmann a tegnapi beiktatási ünnepségen – amelyet a helyi sajtó a brit királyi esküvőhöz hasonló német eseményként aposztrofált – már arról beszélt, hogy az EKB-nak mielőbb vissza kell térnie a normális monetáris kondíciókhoz, és a rövid távú élénkítő intézkedéseket ki kell vezetni, beleértve a pénzügyi szektornak szánt likviditásserkentést. Weidmann szavait úgy kommentálta a német gazdasági sajtó, hogy az az előző elnök, Axel Weber konzervatív politikájának a továbbvitelét fogja hozni.

Weber hagyományosan ellenezte az EKB ösztönző programjait, az államkötvény vásárlásokat például nyíltan ellenezte. Egyébként ez utóbbival már közel másfél hónapja nem is él a jegybank, és áprilisban kamatot is emelt.

Weidmann egyértelművé tette, hogy a kilépési stratégiával kapcsolatban nem „a legyen-e”, hanem a „mikor” kérdésben gondolkodik. És várhatóan további kamatemelést fog támogatni. Egyébként csütörtökön tartja a jegybank a következő rendes kihelyezett kamatdöntő ülését Helsinkiben. A piacon egyelőre nem várják a kamatemelés folytatását, de Jean-Claude Trichet EKB elnök áprilisi döntést követő kommentjéből azt lehetett kiolvasni, hogy idén még egy-két emelésre sor kerülhet, akár már júniusban, vagy júliusban.

Weber utódja után egyébként Trichet utódját kell megtalálni az EKB Kormányzótanácsában. A döntés júniusra várható, de több fontos kormányzati forrásból úgy hírlik, hogy az olasz jegybank feje, Mario Draghi veheti át a staféta botot.

Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »