Kevesebb beruházás, hosszabb iskolakötelezettség

A portugál pártok közül elsőként közzétette választási programját a José Sócrates vezette Szocialista Párt. A dokumentum szerint a szocialisták későbbre halasztanának egyes állami nagyberuházásokat, csökkentenék a bürokráciát, és a 12. évfolyamig mindenkit az iskolapadban tartanának.

Miközben az uniós segélycsomag feltételeiről és a Portugália által a következő években bevezetendő intézkedésekről szóló tárgyalások még folyamatban vannak, José Sócrates ügyvezető miniszterelnök, a Szocialista Párt (PS) miniszterelnök-jelöltje riválisait megelőzve bemutatta pártja 2011–2014-es ciklusra szóló választási programját.

A mintegy 70 oldalas dokumentumban a korábbiaknál jóval kisebb szerepet kapnak az állami beruházások. A prioritások között immár egyáltalán nem szerepelnek az olyan nagy volumenű projektek, mint a portugál TGV-hálózat vagy az új repülőtér megépítése; ezeket a fejlesztéseket a 2009-es választási kampányban a szocialisták még stratégiai fontosságú beruházásokként jelölték meg, a jobbközép PSD azonban mindvégig vitatta időszerűségüket.

A mostani választási program értelmében a PS kormányra kerülve takarékosabbá tenné az állami szektort: még ebben az évben mintegy ezer vezetői posztot szüntetne meg, és 60 államigazgatási szervezetet számolna fel vagy vonna össze. Privatizációs programot hajtana végre, ugyanakkor a társadalombiztosítási rendszer részleges magánosítását határozottan elutasítja. A dokumentum ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a szocialisták „harcolnak a szociális állam megóvásáért”, egyformán elutasítva a „konzervatív baloldal változásokat elutasító felelőtlen magatartását” és az állam szerepének csökkentését szorgalmazó „liberális jobboldal kalandorságát”.

A szocialisták a bevételi oldalon egyebek mellett „racionalizálnák” az áfakulcsokat és aktualizálnák a különféle fogyasztási adókat, valamint felülvizsgálnák az adókedvezmények rendszerét. A vállalkozások segítése érdekében bürokráciacsökkentési programot indítanának, amelynek keretében megszüntetnék a szükségtelen formanyomtatványokat és egyszerűsítenék a megmaradókat. Az oktatáspolitika területén a választási program kiemelt fontosságúnak tartja az iskolakötelezettség 12. évfolyamig történő kiterjesztésének gyakorlati megvalósítását, valamint értékelési rendszerek kidolgozását a pedagógusok és az iskolák teljesítményének mérésére.

A PS választási programját a bal- és jobboldali ellenzéki pártok egyaránt megvalósíthatatlan és „a tényeket figyelembe nem vevő” dokumentumnak nevezték. A legnagyobb ellenzéki párt, a PSD saját választási programját várhatóan május elején hozza nyilvánosságra.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »