II. János Pál a boldogok sorában

Santo subito! – volt olvasható a Szent Péter téren összegyűlt tömegben, amely II. János Pált kísérte utolsó útjára 2005-ben. Tegnap beteljesült a katolikus világ és Lengyelország várakozása: boldoggá avatták II. János Pált

A Vatikánban vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődött az ünnepi mise, amelyet XVI. Benedek pápa celebrált másfél millió ember (ebből 80 ezer lengyel) előtt. A szertartáson felolvasta a boldoggá avatási szöveget, amelyet a Szent Péter téren és a kivetítők előtt is tapsvihar kísért. Szentbeszédében lengyelül is szólt az összegyűltekhez, a mise végén pedig több nyelven megköszönte a hívőknek a részvételt.

A ceremónián részt vett Bronislaw Komorowski lengyel államfő, Lech Walesa a lengyel ellenzék legendás alakja, Silvio Berlusconi olasz és Francois Fillon francia miniszterelnök, a belga királyi család tagjai, valamint afrikai, európai és amerikai országok képviselői.

Egész Lengyelország követhette a szertartást a kivetítőkön keresztül, amelyet a lengyel televízió élőben közvetített. A fővárosban a rossz idő ellenére is ezer ember gyűlt össze a Pilsudski téren. Krakkóban százezren vettek részt abban a körmenetben, amelyet Jan Zajac püspök vezetett a lagiewniki Isten Kegyelme templomban. Itt állították ki hazájában először nyilvánosan a boldog pápa relikviáját: néhány csepp vért egy ampullában.  

Wadowicében, Karol Wojtyla szülővárosában az ünnepi misén részt vett Donald Tusk miniszterelnök is. Több városban olyan papok, püspökök celebráltak miséket, akik a boldog pápa közeli barátai voltak. Sok plébánián hálaadó misét is tartanak.

Filmvetítések, kiállítások, szoboravatások, koncertek zajlanak ma egész Lengyelországban. A krakkói színházban Karol Wojtyla színművét (Istenünk testvére) tűzték műsorra, Varsóban pedig felidézik II. János Pál hazájában tett zarándokútjait.

Ez volt az eddigi leggyorsabb boldoggá avatási folyamat – írja a lengyel KAI (Katolikus Információs Ügynökség). II. János Pál halálától a boldoggá avatásig 2220 nap telt el. Több oka is van ennek. Már XVI. Benedek is személyesen meg volt győződve elődje életszentségéről, a püspökök pedig már a konklávé előtt írásban fordultak a leendő pápához, hogy fogadja el a boldoggá avatást. Végül a katolikus világban általánosan élt az a vélemény, hogy II. János Pál szent.   

Boldog II. János Pál ünnepe a kalendáriumban hivatalosan október 22 lett.

Ijjas Anna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »