80 millió dinárt szánnak a szabadkai színházra

A szabadkai színház épülete nem készül el 2012-ig, sajnos az anyagi körülmények ezt nem teszik lehetővé. Az idén 80 millió dinár érkezik a Tartományi Nagyberuházási Alaptól, ez elegendő, hogy az oszlopok mögötti műemlék jellegű rész tető alá kerüljön, vagyis, hogy elvégezzék a rekonstrukciós munkálatokat – jelentette be csütörtökön Szabadkán Oliver Dulić környezetvédelmi és területrendezési miniszter. Közölte, hogy a fedett uszoda, az autóút Y-elágazása és az ipari park építése határidőre befejeződhet.

A színházépítéssel kapcsolatos munka jellegű megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Saša Vučinić, Szabadka polgármestere kifejtette: néhány héten belül a tervezők módosítják az eddigi terveket. A cél az építési költségek csökkentése. Üzlethelyiségek kialakítására is sor kerülhet az épület földszintjén. A tervek módosítására nem fordítanak pénzt. Az építkezés során arra törekszenek, hogy ha a három tervezett terem közül egyik és a kiszolgáló helyiségek egy része elkészül, azt használatba lehessen venni. Így haladnának teremről teremre, egyik építési fázisból a másikba.

Kasza József, a Népszínház igazgatóbizottságának elnöke arról szólt, sajnálja, hogy például a VMSZ-es képviselők sem köztársasági, sem tartományi illetve városi szinten a kisujjukat sem mozdították az elmúlt években azért, hogy sürgessék a színház építésének befejezését. Mint mondta: a politikusoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a Vajdasági Magyar Nemzeti Színházzal kapcsolatos elképzelések megvalósulásához is szükség van a színházépületre. Volt olyan szabadkai államtitkár is a köztársasági művelődési minisztériumban, akinek egyáltalán nem volt szívügye, hogy haladjon a színház építése – mondta Kasza. Hozzátette: a munka jellegű megbeszélésen döntés született arról, hogy mivel a színházépület a régió szempontjából is jelentős, ezentúl európai alapítványoknál is pályázni fognak pénzért. Hamarosan felkeresi Belgrádban az új művelődési minisztert is, a téma a színházépítés lesz, Tadić államfő és Cvetković kormányfő már korábban ígéretet tettek, hogy támogatják e beruházás megvalósulását.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott: a tartományi finanszírozásból igyekeznek fedezni a Yumol cég iránti 20 millió dináros tartozást.

Egy újságírói megjegyzés arra vonatkozott, hogy az igazgatóbizottság megbízatási ideje már lejárt. Kasza József erre azt válaszolta: most folyik tartományi és városi szinten az álláspontok összehangolása az új igazgatóbizottsági tagok személyét illetően.

Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »