Május 17-én lesz az újabb titkos főügyészválasztás

A pozsonyi koalíciós tanács ülésén nem született megállapodás arról a kereszténydemokrata elképzelésről, hogy a parlament foglalkozzon az új magyar alaptörvénnyel.

Abból, hogy a házigazda szerepét is betöltő Ján Fígeľ, a KDH elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ezzel a kérdéssel majd a parlament külügyi bizottságában próbálnak foglalkozni, illetve talán képviselők egy csoportja kezdeményez majd róla vitát, nyilvánvaló, hogy a koalíció többi pártja most nem támogatta Fígeľéket.

Richard Sulík (SaS), a parlament elnöke azt közölte: május 17-ére meghirdeti a főügyészválasztás megismételt fordulóját. Mindenben tartják magukat az alkotmánybíróság múlt heti döntéséhez, mondta, a választás titkos lesz, annak tudatában, hogy a kormányfő, Iveta Radičová (SDKÚ-DS) fenntartja korábbi feltételét, vagyis ha Dobroslav Trnka volt főügyészt újraválasztják, ő távozik a kormány éléről.

A köztársasági elnök által újratárgyalásra visszautalt házszabály-módosítást azonban ismételten meg fogja szavazni a koalíciós többség, tette még hozzá Sulík, ezáltal a törvényhozás meg fogja szüntetni a titkos szavazást személyi kérdésekben. Továbbra is azt állítják a koalíciós pártok: a választóknak jogukban áll tudni, egy-egy parlamenti képviselő kit támogat.

A parlament májusi ülésén a koalíció előterjeszti a parlamenti képviselők szabálysértési ügyekre vonatkozó mentelmi jogának eltörlését. A mentelmi jog szűkítését nem, mert ahhoz alkotmányos többség kellene.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek