Újabb erdőtüzek az orosz Távol-Keleten

Több tucat futótűz tört ki Oroszország távol-keleti régióiban az elmúlt héten, jelentette az ITAR-TASzSz hírügynökség. A legfrissebb adatok szerint a tűz 968 hektárt érint, de ebben nincs lakott terület. A leginkább érintett régiók a Primorszki Kerület, a Zsidó Autonóm Közösség, az Amuri Körzet.

Ebben az évben Oroszországban a szélsőséges időjárási viszonyok miatt a szokásosnál sokkal több tűzesettel kellett megküzdeni a szakembereknek. A kritikus meleghullám még 2010 nyarán kezdődött el, amikor még Moszkva környékén is heves erdőtüzekkel küzdöttek. A leginkább érintett régiókban különleges tűzvédelmi intézkedéseket vezettek be, vannak olyan térségek, ahol az erdőkbe bemenni sem szabad, valamint tilos füvet égetni, vagy bármiylen máglyát rakni.

Jelenleg 755 ember és 118 jármű áll rendelkezésre a tüzek eloltására, ami a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma szerint elegendő kell legyen a futótüzek kordában tartására. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az Amur vidékén csak idén 549 tűzeset történt, összesen 3640 hektáros területen.

Rózsa József

Friss hírek