Rejtett kamerákkal figyelik a kettős állampolgárságot igénylőket

Ismeretlenek rejtett kamerás felvételt helyeztek el az egyik internetes videómegosztó portálon azokról, akik csütörtökön állampolgársági esküt tettek az ungvári magyar főkonzulátuson.

Bár az ünnepélyes esemény időpontját és helyszínét a sajátos ukrajnai helyzet miatt nem hozták nyilvánosságra, az erről szóló adatok már órákkal korábban napvilágot láttak az UA-Reporter hírportálon.

Hiteles források szerint az egykori KGB utódszervezeteként működő Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) a kezdetektől fogva adatokat gyújt mindazon ukrán állampolgárokról, akik az egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságért folyamodnak. Ennek tanúbizonysága az a rejtett kamerával rögzített felvétel is, amely Magyarország Ungvári Főkonzulátusa előtt készült a csütörtökön állampolgársági esküt tett kárpátaljaiak csoportjáról, és amelyet rövidesen a YouTube-on is közzétettek.

Az ukrán Alkotmány csupán egyetlen állampolgárságot ismer el, és a hatályos állampolgársági törvény értelmében mindazok, akik egy másik ország állampolgárságáért folyamodnak, elveszítik ukrán állampolgárságukat. A kettős állampolgárság megléte mindemellett egyelőre (!) semmilyen adminisztratív vagy büntetőjogi szankciót nem von maga után.

Az egyszerűsített honosítás keretében magyar állampolgárságért folyamodó ukrán állampolgárok ennek ellenére különösen érzékenyen viszonyulnak a személyi adataik titkosságához, mivel az ukrán törvények szinte naponta változhatnak. Ezért, attól tartva – s ezek szerint jogosan –, hogy az ukrajnai magyar külképviseletekről kiszivároghatnak az adataik, egyre többen választják azt a megoldást, hogy Magyarországon nyújtják be kérelmeiket, és ott is kívánják letenni az állampolgársági esküt vagy fogadalmat.

Kárpátinfo

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »