A Balkánra látogatott az orosz külügyminiszter

Háromnapos hivatalos látogatást tett a Balkánon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A Szerbia, Macedónia, Montenegró és Szlovénia vezetőivel való tárgyalásokon a hagyományosan jó baráti kapcsolatok további elmélyítése, és a gazdasági együttműködés továbbfejlesztése volt a fő téma.

Szergej Lavrov belgrádi látogatása alkalmával tárgyalóasztalhoz ült szerb kollégájával, Vuk Jeremićcsel – tájékoztatott a B92 televíziós csatorna internetes kiadása. Közös sajtótájékoztatójukon Jeremić hangsúlyozta, hogy a két ország között olyan széleskörű és átfogó a viszony, amilyen csak a legjobb barátokat jellemzi. Stratégiai együttműködésüket egy megállapodással szeretnék megerősíteni, amit Boris Tadić szerb államfő írhat alá a közeljövőben tervezett moszkvai látogatása alkalmával. Az év végéig az orosz fővárosba utazik Mirko Cvetković miniszterelnök is, hogy Vlagyimir Putyinnal a Déli Áramlat gázvezetékről tárgyaljon, ami a külügyminiszterek közötti találkozónak is a legfontosabb pontja volt. Szerbia a jövőben Oroszország legjelentősebb balkáni partnere lehet, a két ország közötti áruforgalom értéke már 2010-ben is elérte a 1,4 milliárd dollárt.

Lavrov szerint a partnerségi nyilatkozat kidolgozása Dmitrij Medvegyev orosz és Boris Tadić szerb államfő 2009. októberi találkozója óta mostanra gyakorlatilag befejeződött. A dokumentum szól kapcsolatuk fő kérdéseiről, és hangsúlyozza a közös munka fontosságát, amiből mindkét fél profitálhat. Lavrov elmondta, hogy bár a Balkán ma már egyre inkább stabilizálódik, a konfliktusok kiújulásának veszélye még mindig fennáll. Ezért az együttműködés új formáira van szükség, Oroszország pedig kész megerősíteni kapcsolatát minden térségbeli állammal.

Szerbia és Oroszország nem csak gazdasági, hanem kulturális téren is szeretne közeledni egymáshoz. Idén Szerb Kulturális Napokat tartanak Moszkvában, de a tervek között van egy négyéves együttműködési program a tudomány, oktatás, kultúra és sport területén. Lavrov elmondta, hogy Oroszország nem fog Szerbia európai integrációjának az útjába állni. Idejétmúlt logikának nevezte azokat a nézeteket, melyek szerint a két ország közötti szoros kapcsolat elidegenítheti Szerbiát az EU-tól, véleménye szerint a balkáni országak nem kell választani Kelet és Nyugat között.

Az orosz külügyminiszter elmondta, hogy országa teljes vállszélességgel kiáll Szerbia mellett a koszovói és albániai szervkereskedelemi botrány ügyében is. Vuk Jeremić ezen felbuzdulva levelet küldött Ban Ki-mun ENSZ-főtitkárnak, amelyben az ügy független kivizsgálását kéri, Dick Marty emberi jogokkal foglalkozó kutató korábbi jelentésére hivatkozva. Jeremić szerint a Biztonsági Tanácsnak kell az üggyel foglalkoznia, mivel az ő hatáskörükbe tartozott minden, a korábbi Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűn kivizsgálása is. Lavrov hangsúlyozta, hogy a Biztonsági Tanács már kisebb kaliberű ügyekkel is foglalkozott, és ha elutasítja a szerb indítványt, akkor a kettős mérce vádja merülhet fel ellene.

Oroszország legfontosabb balkáni partnere valóban Szerbia lehet, de Macedóniában, Montenegróban és Szlovéniában is a hagyományosan jó baráti kapcsolatok és a kereskedelmi együttműködés elmélyítése volt a téma. Bilaterális megállapodásokat terveznek mindhárom országgal, amelyek segíthetik a közös tervek megvalósítását a gazdaság és a beruházások területén. Fontosnak tartják a kulturális kapcsolatok elmélyítését is, így törekedeni fognak rá, hogy a közeljövőben hazákjukban minél inkább megismertessék az embekkel a másik nép kultúráját. Oroszország támogatja Montenegró EU-s csatlakozását, és kiáll Macedónia mellett a Görögországgal folytatott névvita ügyében. Lavrov elmondta, hogy nem tartja helyesnek, hogy Európában az országokat sokan még mindig a valaha volt hidegháborús befolyási övezetek alapján ítélik meg. Ehhez Antonio Milososzki macedón külügyminiszter hozzátette, hogy ez a felfogás már nem aktuális, az egyes államokat az alapján lehet elkülöníteni, hogy mennyire aktívak és érdekeltek a gazdasági fejlődésben, és a globális szintű biztonság megteremtésében.

Nagyrőczei Anna

Friss hírek