Slota kétségbe vonja Berényi pártelnökségének jogosságát

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS)  beadvánnyal fordul a szlovák belügyminisztériumhoz, hogy vizsgálja meg a Magyar Koalíció Pártját vezető Berényi József pártelnökségének jogosságát. A párttörvény szerint egy Szlovákiában bejegyzett párt élén csak szlovák állampolgár állhat.

Mivel Berényi József kérte a magyar állampolgárságot, a SNS szerint megsértette a szlovák állampolgársági normát, elveszítette szlovák állampolgárságát, nem állhat egy szlovákiai politikai szervezet élén. Ennek bizonyítását várja el a Ján Slota vezette SNS a belügyi tárcától. Berényi József ugyan hivatalosan nem nyilatkozott az állampolgársági kérelem benyújtásáról, de a SNS szerint már ez is elegendő arra, hogy szlovák állampolgársága megszűnjön. A Szlovák Nemzeti Párt beadványa szerint valószínűsíthető, hogy Berényi József már az MKP április 16-ai közgyűlésén sem teljesítette a szlovák párttörvényben megfogalmazott pártelnökségre vonatkozó feltételeket. A törvény szerint a vezető tistztségekben történt változásokat 15 napon belül be kell jelenteni a belügyi tárcánál. Ján Slota úgy véli, függetlenül attól, hogy Berényiék miyen változásokat jelentenek be, a minisztériumnak kötelesége megvizsgálnia, hogy Berényi József milyen állampolgár. Arra nem adtak javaslatot, hogy a belügyminisztérium milyen módon szerezzen tudomást Berényi állampolgárságáról.

A szlovák állampolgársági törvény szerint, ha valaki más ország állampolgárává válik, automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát. Berényi József 2011 január 3-án kérvényezte a magyar állampolgárságot. A magyar jogszabály szerint a kérvényről három hónapon belül kell dönteni, ez az időszak letelt. Berényi József azt követően, hogy a szlovák állampolgársági törvény módosításának a kísérlete februárban megbukott a parlamentben, bejelentette, amíg e téren nincs változás, nem tájékoztat kérlmének a sorsáról. Berényi januárban még abban a hitben folyamodott magyar állampolgárságért, hogy a szlovák kormánykoalíció teljesíti ígéretét, és módosítja a Robert Fico miniszterelnöksége idejénelfogadott szlovák állampolgársági törvényt.

Daniel Lipšic belügyminiszter szerint több módja is van arra, hogy megtudják, Berényinek ilyen állampolgársága van. Az MKP elnöke pedig érdeklődve várja az SNS szokásos kirohanásait követő fejleményeket.

Felvidék.ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »