Kutatóközpontot létesít az IBM Marosvásárhelyen

3-4 éven belül 1000 új munkahelyet fog teremteni a szoftver-hardver fejlesztési park, szakembereket az erdélyi egyetemekről toboroznának.

Az International Business Machines (IBM) kutatóközpontot fog nyitni Marosvásárhelyen. Dorin Florea polgármester Emil Boc miniszterelnökkel folytatott megbészélését követően szerdán Thomas Reevesel, az IBM Research alelnökével egy memorandumot írt alá – ennek értelmében a kormány is áldását adta az új központ megvalósítására.

A szerződés alapján az IBM know-how-t és szabadalmakat fog biztosítani a központ számára, amelyhez az erdélyi egyetemekről fognak szakembereket toborozni. Florea együttműködési megállapodást kötött a gyulafehérvári, kolozsvári és a brassói polgármesterekkel, hogy az ottani egyetemek is bekapcsolódjanak az IBM-központ vásárhelyi kutatásaiba – írja a Pénzcsinálók.ro.

Az IBM Marosvásárhelyen világszinten a 11. kutatóközpontját nyitná meg. A tervek szerint a központ Románia mellett a teljes kelet-európai térséget is ki fogja szolgálni. Dorin Florea polgármester reményei szerint a jövőben a fejlesztés visszacsábítaná a külföldön élő romániai szakembereket, illetve az ország más részein élőknek is kedvező lehetőségeket teremtene.

Azért esett Marosávásárhelyre a cég vezetőinek választása, mert kedvező a földrajzi elhelyezkedése, középtávon pedig a reptérben és az épülő autópályában is logisztikai lehetőségek rejlenek. Továbbá jelentősen nyomott a latba a város vezetésének hozzáállása, segítőkészsége is.

Kitekintő / Pénzcsinálók.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »