Öt százalékos emelést terveznek a 2012-es büdzsében

Öt nettó befizető ország figyelmeztetésével dacolva az Európai Bizottság szerdán a 2012-es büdzsé tervezetében az uniós kiadások közel 5 százalékkal való növelésére tett javaslatot az előző évhez képest. Janusz Lewandowski költségvetési biztos szerint ez a minimálisan szükséges a meglévő kötelezettségvállalások teljesítéséhez.

Az uniós szintű kiadások 4,9 százalékkal történő növelésére tett javaslatot a 2012-es EU-költségvetés szerdán közzétett tervezetében az Európai Bizottság, dacolva öt nettó befizető ország, köztük Németország, Franciaország és Nagy-Britannia azon óhajával, hogy az európai szintű költekezést a nemzeti büdzsék nadrágszíj meghúzására való tekintettel reálértékben befagyasszák.

A Bizottság most előterjesztett tervezete jövőre pénzügyi kötelezettségvállalások szintjén 147,4 milliárd euróval számol, ami 3,7 százalékos növekedés 2011-hez képest. A kifizetésekre pedig 132,7 milliárd eurót állítana be Brüsszel, vagyis majdnem öt százalékkal többet, mint az előző évben. A kifizetések szintjén a 2012-es büdzsé a GNI 1,01 százaléka lenne, a 2011-es 0,99 százalék helyett (a kötelezettségvállalások szintjén a százalékos arány nem változna 2011-hez képest – 1,12%).

Janusz Lewandowski, költségvetési biztos a tagállamok által korábban jóváhagyott pénzügyi kötelezettségvállalások teljesítésével indokolta az emelést, ami előreláthatóan rosszallást fog majd kiváltani néhány fővárosban.

„Néhányan azt kérdezik, hogy miért bővítjük az uniós költségvetést, amikor a tagállamok szigorú takarékossági intézkedéseket hoznak belföldön. Az emelés fő oka, hogy kötelesek vagyunk Európa-szerte rendezni az egyes projektekkel kapcsolatos kifizetéseket” – érvelt a biztos a kiadások megemelése mellett. A többletkiadások egy jelentős része a strukturális és kohéziós alapok kifizetésének köszönhető, amelyek rendszerint felgyorsulnak a többéves költségvetési ciklus végéhez közeledve.

Lewandowski sajtóértekezletén más adatokkal is igyekezett bizonyítani, hogy a tagállamok igazságtalanul vádolják túlzott költekezéssel az EU-t. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU 27 tagállama közül 23-ban emelkedő trendet mutat a költségvetés az előző évhez képest. Azt is hangsúlyozta, hogy még a most javasolt emelés dacára 9 milliárd euróval maradnak a többéves pénzügyi tervben 2012-re előirányzott kiadási plafon alatt. Végül arra is emlékeztetett, hogy miközben az EU költségvetése 2000 és 2010 között 37,4 százalékkal bővült (elmaradva valamelyest az EU nemzeti összjövedelmének gyarapodásától), addig a tagállamok büdzséje átlagosan 62 százalékkal lett nagyobb.

A Bizottság ezzel együtt több olyan intézkedést is javasol a 2012-es büdzsé tervezetében, ami összhangban van a tagállamokban jelenleg tapasztalható takarékossági megfontolásokkal. A 2011-es költségvetéshez képest például egyáltalán nem növekednének az adminisztratív kiadások, amelyek a teljes büdzsé 5,6 százalékára rúgnak. Brüsszel ennek érdekében 6,1 százalékkal csökkenteni kívánja az információs és kommunikációs technológiára fordított kiadásokat, 6,2 százalékot csípne le a kiküldetések és konferenciák keretéből és 11 százalékkal lefaragná a kiadványokra fordított összegeket. Ezenfelül a Bizottság zsinórban harmadik éve nem igényel további új álláshelyeket.

A Bizottság általa eredménytelennek minősített programok és kezdeményezések költségvetésének lefaragásával is próbálkozik. Ilyennek számít a fejlesztési együttműködési eszköz kerete, amely 70,7 millió euró megtakarítást „hoz a konyhára”. De például az EU stratégiai projektjének számító GALILEO műholdas-navigációs rendszer büdzséjét is lefaragnák 24,9 millió euróval, holott a tagállamok nemrég jelezték, hogy a projekt megvalósításához hiányzó összegeket az uniós költségvetésből kell előteremteni.

A jövő évi büdzsében a kutatási programok kifizetései 13,3 százalékkal (7,6 milliárd euróra), a felzárkóztatási kiadások pedig 8,4 százalékkal bővülnek, elérve a 45 milliárd eurót. Mezőgazdaságra és környezetvédelemre másfél milliárd euróval jutna több pénz, mint 2011-ben, ami 2,8 százalékos növekedést jelent.

A költségvetési tervezet 2012-ben 57,7 milliárd euró kifizetését irányozza elő fenntartható növekedésre, az EU2020 gazdasági stratégia prioritásaira pedig hozzávetőleg 62,6 milliárd eurót fordítanának, 5,1 százalékkal többet, mint 2011-ben. A szabadság, biztonság és jog érvényesülése terén 6,8 százalékos növekedést irányoz elő a tervezet, míg az EU globális szerepvállalására (külpolitika) 7,3 milliárd eurót szánnának, 2,9 százalékkal többet, mint az előző évben.

A Tanács várhatóan júniusban vagy júliusban fogadja el a jövő évi költségvetés első olvasatát, míg az Európai Parlament az októberi első olvasat után várhatóan decemberben állhat elő végleges álláspontjával. Lewandowski kevésbé átpolitizált vitára számít idén az éves költségvetésről, mint tavaly az idei évi büdzséről, amelynek elfogadása az intézményi viták miatt átcsúszott 2011-re.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »