Megállítanák a magyar népességfogyást

A készülő nemzetpolitikai stratégiában központi szerepet kap a népességfogyás megállítása a határon túli magyarlakta területeken – mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár az Országgyűlés szakbizottsága előtt kedden Budapesten.

Répás Zsuzsanna kiemelte: az idei év nagyon fontos a demográfiai felmérések szempontjából, a környező országok szinte mindegyikében ugyanis ekkor rendezik a népszámlálásokat.

A helyettes államtitkár elemi fontosságúnak nevezte, hogy ezeken a külhonban élők minél nagyobb arányban vallják magukat magyarnak és vállalják identitásukat.

Répás Zsuzsanna egy tavaly év végi, kolozsvári konferencián ismertetett adatokat idézve azt mondta, arra lehet számítani, hogy összességében a Kárpát-medence külhoni magyar közösségeihez 2001-hez képest 230-250 ezerrel kevesebben tartoznak. Erdélyben és Vajdaságban a migráció és az alacsony születésszám, míg Felvidéken az asszimiláció a domináns – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »