13 kárpátaljai projektet támogat az EU

13 projekt finanszírozása valósul meg a Magyarország – Szlovákia – Románia – Ukrajna Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretein belül.

Néhány támogatott projekt:

  • az „Európai bölcső” program (az elhalálozási arány és az  fogyatékos gyermekek születésének megelőzése),
  • a „Kárpátok bioenergiája” c. program (energiatakarékos technológiák használata)
  • a „Felső-Tisza-vidéki ukrán–magyar árvízvédelmi és -előrejelzési program fejlesztése és harmonizációja” c. program
  • a „Árvízvédelem a beregszászi határon átívelő polder-rendszerben” c. program.

2011. április 14-én Nyíregyházán találkoztak a ukrán, magyar, román megyék vezetői, a megbeszélésen a projekteken túl megegyezetek abban, hogy közösen Jószomszédsági napot szerveznek augusztus 20-24. között Péterfalván (Nagyszőlősi járásban).

Kárpátaljának nagy előrelépés ez, hiszen a régió egyik kiemelkedő prioritása a határon átívelő együttműködések és a határ menti infrastruktúrák fejlesztése. Jelenleg Kárpátalja és a környező országok határ menti régiói között szoros gazdasági és szociális kapcsolatháló működik.

A Szabolcs–Szatmár–Bereg megyével (Magyarország) és a Szatmárnémeti (Románia) megyével kötött szerződéseken túl együttműködést alakult ki Máramaros megyével és a Kassai és az Eperjesi kerületekkel (Szlovákia). Most folynak tárgyalások a lengyel oldallal és az oberfrankeni körzettel (Németország).

Kitekintő / Kárpátalja Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »