A rendszer betesz az orvosoknak. És fordítva

ROMÁNIA  Ezzel az alaptétellel nagyjából tisztában voltam a határ túlsó oldalán is, vagyis megszoktam ezt a vircsaftot, nálunk sincs ez nagyon másként. Félrenézés, kacsintás, és a paraszolvencia mindenhatósága. A manna.ro írása.

Kisebb bajjal jöttem ide, kicsi, de kezelhető bajjal, rendszeres egészségügyi ellátásra szorulok, de nem akadályoz a mindennapjaimban. Ide érkezésemkor felhívtam egy szakembert, és időpontot kértem tőle, ne maradjon a gondom felügyelet nélkül. Ezt találtam a rendjénvaló eljárásnak.

A szakemberrel nem is volt hiba, érezhető volt a szakértelme, a tudása, az empátiája, gyorsan és értelemmel diagnosztizált, felvette az adataimat, pontos és célirányos kérdéseket tett fel.Teljes mértékben betartotta az orvosi protokollt.

Hiba csak a gyógyszerfelírás körül akadt.

Kiderült, hogy szakember nem írhat fel gyógyszereket, csak a háziorvos. Egyetlen vizit alatt ez nem megoldható: a háziorvos elküdi szakemberhez a beteget, akinek javaslatot kell tennie a gyógyszerre, amely javaslatot utóbb a háziorvos bírál felül, majd ír fel. Ami három vizit a szokásos egy helyett. Amelyet részben itt is a biztosító finanszíroz.

A józan ész azt diktálná, ha már így is megszorításokkal kell élnie az egészségügynek – miért is pont az egészéségügynek? –, akkor ez a felesleges bürokrartikus eljárások felszámolásával történjen.

Másrészt a bizalmatlanság jele: egy háziorvos bírálja felül a szakember diagnózisát. Lehetne akár a szakmai kontrollé is, annak a törekvésé, hogy egyetlen ember kezében fussanak össze az információk, hiszen meglehet, hogy az ortopédiai rossz leleletnek köze van a fül-orr-gégészeti problémákhoz, de az embernek az a sanda gyanúja, hogy itt inkább önös anyagi érdekek vezérelték a helyi orvosi kamarát, a szabályozás kialakításában részt vevőket.

A bonyolult, személyes megoldás: a kijátszás

Aztán végül is minden akadt. Gyógyszer volt az orvos táskájában.Fel is fogja nekem írni – illetve nem nekem, hanem valaki más nevére, mert az enyémre nem lehet. De hát nem kell nekem költségtérítéses gyógyszer, ajánlkoztam. Kifizetem a teljes árát. Akkor sem lehet. Procedúra. Majd felírja más nevére, és legközelebb elhozza.

A lokális egészségügyi bürokráciát közelebbről megismerni nem szeretném: csak kukkoltam egy kicsit.

Manna.ro (Szatmári Réka)

Friss hírek