Kifogások a kisebbségi nyelvtörvénnyel kapcsolatban

Több kifogása is van a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel kapcsolatban, melyet Rudolf Chmel, a kormány kisebbségekért felelős alelnöke nyújtott be, s melyet már első olvasatban elfogadott a pozsonyi parlament.

Pavol Abrhan, a kereszténydemokrata párt alelnöke a SITA hírügynökségnek elmondta: elsősorban a nyelvhasználati küszöb 20-ról 15 százalékra való csökkentését kifogásolják, pontosabb specifikációját szeretnék a kisebbségi nyelvhasználatnak az államigazgatásban, és fenntartásaik vannak az egészségügyi személyzet nyelvtudásával kapcsolatban is.

Elmondása szerint a kereszténydemokraták nem szeretnék, hogy minden rendelőben, ahol egy orvos és egy nővér dolgozik, legyen kisebbségi nyelvet beszélő munkatárs. „A kórházakban, ahol 50 vagy több alkalmazott dolgozik, ez nem probléma“ – jelentette ki Abrhan. Hozzátette, a KDH még tárgyalni szeretne Rudolf Chmellel, a javaslat beterjesztőjével.

A Híd javaslatának értelmében húszról tizenöt százalékra csökkenne a nyelvhasználati küszöb, ezzel Pozsony és Kassa bizonyos városrészei is beletartoznak majd az érintett települések sorába. A nyelvi jogok védelme ezentúl a horvát és cseh kisebbséget is érinti majd, az államigazgatás alkalmazottaival így ezek a népcsoportok is anyanyelvükön kommunikálhatnak majd egyes településeken.

A javaslat értelmében a kisebbségekhez tartozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy anyanyelvükön tegyenek szóbeli vagy írásbeli kérést a hatóságok felé, s ezen a nyelven kell választ is kapniuk – a lehetőség a házassági, illetve halotti kivonatokat is érinti. Lehetőség nyílik a kisebbségi nyelv használatára az önkormányzati üléseken, szakmai publikációkban is megjelenhetnek a helyiségnevek.

A tizenöt százalékos határnak eleget tevő szociális- és egészségügyi intézményekben szintén a saját nyelvükön kommunikálhatnának az ápoltak, valamint a községi rendőrség is használhatná a nyelvet.

A tervezet tizenhárom másik törvényt változtat meg, többek között a nyelvtörvényt is – a Szlovák Televízióban a kisebbségi műsorokat nem kell szlovák nyelven feliratozni, vagy párhuzamosan szlovák nyelven is sugározni. A törvény meghatározza a tradicionális, Szlovákia területén használható nyelveket: a bolgár, cseh, horvát, magyar, német, lengyel, roma, ruszin és ukrán nyelv tartozik ebbe a csoportba.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek