Fosztogatják az Árpád-vonal bunkereit

Az ukrán rendőrség elfogott három férfit, akik a Kárpátokban kiépített magyar védvonal bunkereiből betonacélt loptak.

A rendőrjárőr az egyik nemzetközi kőolaj-vezeték vonalán végzett ellenőrzést az éjjeli órákban, amikor a Volóc térségében fényvillanásokra lettek figyelmesek a hegyoldalban. A helyszínt megközelítve azt látták, hogy három férfi kalapácsokkal bontja az egyik nagyjából épségben megmaradt betonbunker falát, és lángvágóval szabdalja darabokra az így kiszabadított betonacélt.

A fémtolvajokat őrizetbe vették. Mindhárman egy szolyvai járási falu lakosainak bizonyultak. Ügyükben nyomozást indítottak, mivel fennáll a gyanú, hogy nem ez volt az első bunker, amelyet megpróbáltak szétverni. Az őket tetten érő járőr egyébként ugyanazokból a rendőrökből állt, akik február végén a vereckei magyar honfoglalási emlékmű felgyújtóit is elfogták a tetthely közelében.

Az Árpád-vonal a Kárpátok terepviszonyait messzemenően kihasználó, közel 600 kilométer hosszú, tábori erődrendszer volt, melyet vasbeton szerkezetű tüzelőállásokkal, védelmi létesítményekkel, figyelőkkel erősíttettek meg. Kiépítése 1940-ben kezdődött és 1944-ben fejeződött be.

Az erődrendszer kárpátaljai szakasza jelenleg turisztikai látványosságként szolgál, és jelentős célpontja az egyre népszerűbb haditurizmusnak. Élelmes vállalkozók kiállításokat rendeztek be némelyik épen maradt bunkerben, sőt arról is szó van, hogy turistaszállásokat alakítanak az arra alkalmas épületekben.

Kitekintő / Kárpátinfo.net

Friss hírek