Kínai befektetők lepik el az európai ingatlanpiacokat

A pekingi kormány által bevezetett lakáspiaci szigorítások következtében az európai piacok felé fordulhatnak a kínai ingatlanbefektetők – írja a ChinaDaily. A lap szerint a kedvező árfolyamok, a rugalmas bevándorlási politika és az európai ingatlanpiaci helyzet jelentősen megnövelte a kínai vállalkozók befektetési étvágyát.

A Knight Frank LLP cég felmérése szerint a közelmúltban a kínaiak váltak a legfőbb külföldi ingatlanvásárlókká az angol piacon, az elmúlt 12 hónapban a London központi kerületeiben lévő lakásokra átlagosan 6,5 millió fontot (7,5 millió eurót) költöttek a távol-keleti üzletemberek. Pa So-szung (Ba Shusong), a pekingi kormány pénzügyi kutatóintézetének igazgató-helyettese szerint az ország lakosai befektetéseik diverzifikálása, valamint bevándorlásuk megkönnyítése céljából lepték el az európai piacokat. A kínai vásárlások növekedését az európai ingatlancégek is próbálják ösztönözni, ennek jele, hogy a pekingi tavaszi nemzetközi ingatlankiállításon a kontinens 105 vállalata képviseltette magát. 

A GroupM Knowledge adatai szerint Kínában jelenleg közel egymillió állampolgár vagyona haladja meg a 10 millió jüant (1,07 millió euró), mely 9,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A kínai milliomosok számának erőteljes növekedésével a jövőben mind a befektetési, mind pedig a letelepedési célú európai ingatlanvásárlásaik tovább nőhetnek, különösképp, hogy a pekingi kabinet a közelmúltban számottevő korlátozásokat vezetett be a lakás- és jelzálogpiacon. Ezen intézkedések oka, hogy az országban mind a kínálat, mind pedig az árak jelentősen emelkedtek az elmúlt évek során.

Ezen tendenciák veszélyeire számos közgazdász és elemző is felhívta a figyelmet a közelmúltban. Tavaly nyáron Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora, a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezető közgazdásza úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a kormánynak nem sikerült megfékeznie az szektor túlhevülését, egy az amerikaihoz hasonló ingatlanpiaci- és hitelválság következhet be Kínában. A héten Nouriel Roubini, a hitelválságot előrejelző közgazdász is hasonló észrevételeket fogalmazott meg, szerinte a jelenlegi befektetési tendenciák mellett 2013-at követően jelentős visszaesés jöhet a jelenleg még dübörgő gazdaságú országban.

Mészáros Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »