Olajvezetékről szövögetnek terveket a kanadaiak

Az albertai tartomány miniszterelnöke, Ed Stelmach, arra kéri Obamát, az Egyesült Államok elnökét, hogy tegyen személyes látogatást az olajföldeken. A politikus azt reméli, hogy ily módon sikerülne meggyőzni az elnököt egy új olajvezeték megépítéséről a két ország között. Kanadában még sok a kitermelésre váró olaj, és a térség vitathatatlanul stabilabb politikailag, mint a most forrongó Közel-Kelet. Miért is vonakodik Obama aláírni  a megállapodást?

A régóta folyó egyezkedéseket a Keystone XL olajvezetékről, amely Albertából Texasba szállítaná az olajat, az elnök legutóbb környezetvédelmi csoportok kérésére függeszette fel. A környezetvédő szervezetek közös levélben kérték az államfőt arra, hogy addig ne építsék meg a Keystone XL-t, amíg fel nem mérték pontosan a környezeti kockázatokat és megfelelő védelmi intézkedéseket nem hoztak a károk elkerülésére. Az országot átszelő vezetékrendszer ugyanis közel feküdne víztározókhoz, ezért egy esetleges olajszivárgás könnyen katasztrófához vezetne.

A kanadai félnek is sokba kerülne, ha a környezeti károkat nézzük, a homokos, nehéz olaj kinyerése. Elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátása ugrana meg drasztikusan, valamint az olajvezeték mentén fakivágásra kerülne sor. Mivel ez az ország rendelkezik a világ legnagyobb édesvíz tartalékaival, kevesen aggódnak a kitermeléshez szükséges hatalmas vízmennyiség miatt. Ám hosszú távon ez is problémát fog okozni, hiszen a felhasznált vizet nem lehet megtisztítani, ezért hatalmas, szennyezett vízzel teli  tavak képződnek az olajföldek helyén.

Kummer Lívia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »