Amerika régi dilemmája: a tajvani fegyverszállítások

A Tajvan és Kína közötti kapcsolatok Ma Jing-csiu  (Ma Ying-jiu) elnök hivatalba lépése óta  mutatkozó javulása ellenére a tajvani kormány sürgeti 66 darab, amerikai gyártmányú F-16 C/D gép beszerzését és ugyancsak szeretné F-16 A/B típusú gépekből álló flottájának korszerűsítését egy 4,5 milliárd dolláros program keretében.   

Az F-16-osok szállítására vonatkozó kérést még ifjabb Bush elnök függesztette fel, míg Obama elnök kettős szorításban vergődik. Egyfelől nem akarja ingerelni Kínát, másfelől viszont szeretné, ha a szigetország megfelelő védelmi képességekkel rendelkezne egy estleges kínai támadás esetére.

Erre egyébként az 1979-es Taiwans Relations Act-tel maga is kötelezettséget vállalt. Ez ugyanis azt tartalmazza, hogy Amerikának a jövőben is el kell látnia az országot azzal a fegyverzettel és eszközzel, amely védelméhez szükséges lehet. Az Obama adminisztrációra ráadásul nyomás nehezedik egy olyan erősödő lobbi részéről is, amely Kína gazdasági és világpolitikai tényezőként való megerősödésével egyidejűleg Tajvant egyre inkább fokozódó kihívásnak tekinti hosszútávon – írta a The Washington Post.

Perényi Krisztián

Friss hírek