A túl tökéletes jelölt is versenybe száll

Sikeres üzletember, példás családapa, de merev és mormon: Mitt Romney is elindul a republikánus jelöltségért. Erősségek és gyengék.

Bejelentette indulását a republikánus elnökjelöltségért Mitt Romney. A 64 éves mormon politikus már a 2008-as választásokon is versenyben volt, de ott alulmaradt John McCainnel szemben. Romney jelöltsége nem volt meglepetés, hiszen már régóta lehetett sejteni, hogy újra indulni fog.

Romney szenzációsan sikeres üzleti pályafutást tudhat magáénak. A mormonoknál szokásos két és fél évi hittérítés után Romney sokáig gazdasági tanácsadással foglalkozott, majd milliókat keresett saját alapítású cégével (Bain Capital), amely kockázati tőke-befektetésekkel foglalkozott. Amikor a 2002-es Salt Lake City-ben tartandó téli olimpia szervezőbizottsága hatalmas pénzügyi nehézségekkel küzdött, Romneyt kérték meg, hogy álljon a szervezés élére. Romney itt sem vallott szégyent, gatyába rázta a bizottságot, és az olimpia – a kiváló szervezésnek is köszönhetően – nagy siker lett. Az üzleti karrier után Romney a politikában is sikeresnek bizonyult: 2003-ban elnyerte Massachusetts állam kormányzói posztját. Kormányzóként Romney nagyszabású egészségügyi reformot vezetett be, és – kiváló menedzserként – a költségvetési deficitből rövid idő szufficitet csinált.

Romney legfőbb erőssége éppen az lehet, hogy – például Obamával ellentétben – van gyakorlati tapasztalata az üzleti életben, így tudja, hogyan lehet munkahelyeket teremteni. Nem meglepő, hogy bevezető kampányüzenetében is éppen menedzseri rátermettségét hangsúlyozza, ami a mostani magas munkanélküliség és lassú növekedés miatt sokak számára döntő szempont lehet az elnökválasztás során. Romney további erőssége, hogy sohasem keveredett magánéleti botrányokba, feleségével és öt fiával példás családi életet él, és szolid, józan (kritikusok szerint merev) megjelenésével már most elnöki formátummal rendelkezik.

Az erősségek mellett azonban Romneynak számos kritikával is szembe kell néznie. A legfőbb, hogy a massachusettsi egészségügyi reformja nagyban hasonlít az Obama elnök által bevezetett Obamacare-reformra, amelynek éles kritizálása minden republikánus politikus számára kötelező ujjgyakorlat. (Romney ugyanúgy mindenki számára kötelezővé tette egy egészségügyi biztosítás vásárlását, mint néhány évvel később Obama.) Romney másik fő gyengéje, hogy szélkakas híre van, aki kényes kérdésekben (abortusz, fegyvertartási jog, bevándorlók) gyakorta változtatja az álláspontját  Sok evangelikál szavazó számára Romney mormon vallása is gyanús, míg mások szerint Romney legfőbb gyengéje, hogy sportos megjelenésével, hatalmas vagyonával és jóképű fiaival együtt egyszerűen „túl tökéletes” elnökjelölt lenne.  

Hettyey András

Friss hírek