Kormányátalakítás helyett létszámleépítés

Az ésszerűség és a hatékonyság jegyében szervezték át a vajdasági kormányt. Tényleges szemléletváltás és személycserék helyett azonban csak létszámleépítésre kerül(t) sor. A végeredmény még kétséges.

Amint azt korábban hírül adtuk, a vajdasági tartományi parlament az elmúlt héten megszavazta a kormányátalakítást. Ennek köszönhetően a korábbi 17 titkárságból különböző összevonások és hatásköri átszervezések révén 12 titkárság maradt. A létszámleépítéstől a kormányon lévő pártok hatékonyságot várnak, míg az ellenzék értelmetlennek és szemfényvesztésnek tartja az egész felhajtást.

Országos és tartományi változások

A szerbiai országos szintű kormányalakítás következtében volt szükség a Vajdaságban is a tartományi végrehajtó szerv átszervezésére. Bár korábban tényleges átalakításról és esetleges személycserékről is szó volt, az öt beolvasztott titkárság vezetőit leszámítva a kormányzó gárda ugyanaz maradt – tudósít erről a Magyar Szó Új kormány régi emberekkel című cikkében. Így a kormánykoalíció pártjai közül a Demokrata Párt három, míg a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a G17 Plusz egy-egy titkárt vesztett.

A vajdasági tartományi kormányfő, Bojan Pajtić javaslatára az indítványt Deli Andor, a tartományi jogalkotás, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság vezetője terjesztette be március második felében. Az indokok között szerepelt a hatékonyság fokozása, a közvetlen kapcsolat fenntartása az átformált szerb kormánnyal, valamint egyéb, az ésszerűsítést és takarékosságot sürgető indokok.

Oktatás és nemzetiségi ügyek egy helyen

Ennek megfelelően két korábbi titkárság összevonásával jött létre az oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság, amelynek Deli Andor lett a vezetője. Ez a lépés, a Magyar Szónak adott nyilatkozata szerint azért is volt fontos, mivel a nemzeti tanácsok az elmúlt időben jelentős feladatokat vettek át a tartománytól az oktatás terén. Mivel az oktatás és a nemzeti közösségek ügye meglehetősen összefonódott, illetve egyre önállóbb struktúrát formál, jóval egyszerűbb lesz egy titkárságból intézni az ehhez kapcsolódó kérdéseket.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke helyeselte a létszámleépítést. Saját meglátása szerint az oktatást és a nemzeti kisebbségek ügyét pedig kiemelten fontos, hogy integrált módon kezeljék.

Arról még nem esett szó, hogy pontosan hogyan fog lezajlani az egyszerűsítés és ésszerűsítés jegyében a hivatalnokok számának csökkentése. A konkrét intézkedésekre az elkövetkő két hónapban kerül majd sor. Bár még pontos számokat nem lehet tudni, az biztosra vehető, hogy lesz jó néhány elbocsátás.

Nem osztják a lelkesedést

Az ellenzék szinte egyhangúan támadja a kormány lépéseit, azokat látszatintézkedésnek, szemfényvesztésnek és nevetségesnek tartja. Borko Ilić, az ellenzéki Szerbiai Demokrata Párt frakcióvezetője nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartományban alapos átszervezésre és szemléletváltásra lett volna szükség. A kormány három éves működése óta ugyanis a Vajdaság egyre rosszab gazdasági helyzetben van.

Sándor József, az Egyesült Szerbiai Régiók vezetője bár támogatta az átszervezést, mégis kétségei vannak afelől, hogy mindez tényleges eredményekhez vezetne. A soron következő választásokig ugyanis már csupán egy év van hátra, amiben pedig nem lehet már nagy eredményeket elérni – nyilatkozta a Magyar Szónak.

A fentiek tükrében ha mást nem, némi takarékosságot talán sikerül elérnie a vajdasági kormánynak, amennyiben megfelelően kezeli a helyzetet. Mindez azonban a hivatalnokok elbocsátását is maga után vonja, amit az érintettek körében biztosara vehető, hogy negatív visszhangot fog kapni. A választások előtti évben pedig igen veszélyes következményekkel is járhat egy ilyen lépés.

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »