Tisztújítást tartott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

Eseményekben, fordulatokban és természetesen tanulságokban is igen gazdag évet tudhat maga mögött a kárpátaljai magyarság meghatározó érdekvédelmi szervezete, hangzott el a KMKSZ XXII. tisztújító közgyűlésén, amelyre ezúttal a técsői kultúrházban került sor.

A megyében működő száztíz alapszervezet jelenleg több mint negyvenezer tagot számlál. A fórum munkájában 98 alapszervezet képviseletében négyszázhét küldött vett részt. A kárpátaljai magyar kisebbségi érdekvédelem szempontjából mindig is nagyon fontos kérdés volt, hogy milyen viszonyt sikerül kialakítani az ukrán államhatalom helyi képviselőivel, kezdte beszámolóját Kovács Miklós elnök.

A legutóbbi helyhatósági választásoknak úgy indulhatott neki a szervezet, hogy a KMKSZ számos képviselője dolgozott a hatalmi apparátusban. Ha a KMKSZ-tagok közül valaki még táplált valamilyen illúziót azzal kapcsolatban, hogy a fenti körülménynek köszönhetően számíthatunk némi lojalitásra a hatalom részéről, nos, azoknak végképp csalódniuk kellett.

Az Ukrajnában hatalmon levők nem ismernek el másfajta hozzáállást, csak feltétlen behódolást és meghunyászkodást, vonta le a következtetést az elnök. Éppen ezért nem mondhatunk le stratégiai céljainkról – a Tisza-melléki járásról és az önálló magyar tankerületről – , amikor legalább részben mi intézzük a saját ügyeinket.

Bármennyire is elégedetlenek vagyunk a legutóbbi helyhatósági választások eredményeivel, továbbra sem mondhatunk le arról sem, hogy az itt élő magyar etnikum tagjaiból egy olyan közösséget próbáljunk létrehozni, amelyik képes a saját érdekeit felismerni és tenni is a nemzetrész fennmaradása érdekében. A kárpátaljai magyaroknak szánt üzenetünk továbbra is egyértelmű: minden itt élő magyar ember becsületbeli ügye, hogy szavazatával a magyar érdekvédelmi szervezeteket támogassa. Fontos pozitív fejlemény, hogy az itteni magyar nemzetrész bátran számíthat Magyarország nemzeti kormányának a támogatására. Az ukrajnai helyzetet jellemezve Kovács Miklós a következőkre hívta fel a figyelmet: félő, hogy az országban egyre nagyobb méreteket öltő elégedetlenség, a feszültség levezetésére egyesek majd a kisebbségeket szemelik ki, minket kiáltanak ki bűnbaknak. Ám bárhogy is alakuljon a helyzet, a KMKSZ-nek továbbra is nemzetileg elkötelezett elvszerű politizálást kell folytatni.

Üdvözlő beszédében Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke arról a pozitív fejleményről szólt, hogy a magyar nemzetpolitikában sikerül áttörést elérni. Az elnök nagyra értékelte a nemzeti összetartozásról, a kedvezményes honosításról szóló törvény elfogadását, valamint azt, hogy az új alkotmányban várhatóan már az lesz olvasható, hogy az anyaország felelősséget visel a határon túli nemzetrészekről. Kövér László reményét fejezte ki, hogy Magyarországon hamarosan sikerül megteremteni az új nemzetpolitika gazdasági alapját.

A tisztújító fórumon felszólaló többi vendég – Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, Berze Márton, a Lehet Más a Politika, Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott, Köteles László, a CSEMADOK Országos Tanácsának elnöke, Horváth Ferenc, a muravidéki magyarság képviseletében – nagyra értékelte a KMKSZ által eddig elvégzett munkát. Mindannyian arról biztosították a kárpátaljai magyarságot, hogy számíthatnak az általuk képviselt szervezetekre a kárpátaljai magyarság megmaradásáért folytatott küzdelemben.

Orosz Ildikó a KMPSz és a Rákóczi Főiskola elnöke az elmúlt néhány esztendő tanulságait elemezve felhívta a figyelmet arra a sajnálatos tényre, hogy az előző helyhatósági választásokon a különböző képviselőtestületekbe bejuttatott embereinket nem tudtuk helyzetbe hozni. Elfogadhatatlan, hogy a KMKSZ-nek gyakorlatilag nincs ifjúsági szervezete. Ne áltassuk magunkat: ugyan nagyon fontos az anyaország anyagi és erkölcsi támogatása, ám azt is be kell látnunk, hogy a szervezetnek csak akkor van jövője, ha képes a belső megújulásra.

Magyarnak lenni jó dolog. Az a feladatunk, hogy ezt az érzést mind több nemzettársunk személyesen is megtapasztalja, éljen a tömbben vagy a szórványban, hangsúlyozta Józan Lajos huszti református lelkipásztor. A közgyűlés módosította az alapszabályt, és megszavazta, hogy ezentúl az egy évre szóló tagsági díj öt hrivnya.

A közgyűlés nyilatkozatban ítélte el az Ukrajnában folyó időnként hisztérikus magyarellenes kampányt, emlékműveink meggyalázását, és üdvözli a magyar nemzetpolitikában bekövetkezett változásokat. A gyűlésen bejelentették, hogy hamarosan sor kerül a KMKSZ generális tagrevíziójára, melynek szempontjait a nagyválasztmány dolgozza ki. A tisztújító fórumon újabb három évre Kovács Miklóst választották a KMKSZ elnökévé. Alelnökök: Milován Sándor és Brenzovics László.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »