Százötven menekült fulladhatott a Földközi-tengerbe

Lampedusán a helyzet egyre súlyosabb. Bár a hétvégi áttelepítések sikerrel jártak, a hatóságok mégis tehetetlenek a humanistárius katasztrófával fenyegető bevándorlóhullámmal szemben. Szerdára virradó éjszaka az eddigi legnagyobb tragédia következett be: a partról érkező motorcsónak és egy 200 főt szállító bárka balesetének legalább másfélszáz áldozata lehet. A parti őrség helikopterei máris húsz holttestet találtak a tengerben.

A viharos tengeren tengődő, több száz menekültet összezsúfolt bárkára a máltai hatóságok hívták fel az olaszok figyelmét. Hajnali négyre az első motorcsónak a helyszínre ért, ám baleset történt. Negyvennyolc embert sikerült kimenteni a vízből, a hatóságok még nem adtak fel minden reményt, „mivel még csak néhány óra telt el”, de egyre valószínűbb, hogy nem fognak túlélőre lelni, mivel az időjárási viszonyok egyre rosszabbak. A bárka a parti őrség szerint kilencven százalékos valószínűséggel Líbiából kelt útra, de a La Repubblica szerint szomáliaiak és eritreaiak voltak többségében a fedélzetén, köztük sok gyermek és nő.

Másik 354 menekült azonban sikeresen ért partot az Olaszország legdélibb pontjának számító Lampedusa szigetén. Vannak köztük tunéziaiak, eritreaiak, ghánaiak, szomáliaiak és etiópok is. A szigeten egyébként a Corriere della Sera tudósítása szerint 1500 bevándorló tartózkodik, közülük 172 kiskorú.

A mostani tragédia csak megerősíti a tényt: Olaszországban hetek óta a bevándorló-kérdés vezeti a média napirendjét, Berlusconi perei egyelőre eljelentéktelenednek a helyzet megoldására tett kísérletek tárgyalása mellett. Maroni belügyminiszter hétfőn megállapodott Tuniszban a helyi hatóságokkal a menekültáradat megfékezéséről, az eddig Itáliába érkezettek hat hónapos átmeneti tartózkodási engedélyt kapnak, mellyel a Schengeni Övezeten belül is szabadon mozoghatnak. Az ezt követően érkező menekülteket azonban már hazaszállítják Líbiába. Maroni belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy „elégedett” tunéziai tárgyalásainak eredményével.

A hétfőn szintén Tuniszban tárgyaló Berlusconi kormányfő komoly sikerként könyvelte el a megállapodásokat, és azt is, hogy sikerült meggyőznie az Északi Ligát az ideiglenes tartózkodási engedélyek megadásáról. Umberto Bossi, az Északi Liga elnöke mindenesetre kijelentette:”El kell zárnunk a csapot”. Az Európai Parlament közben elfogadta egy Liga-képviselő jelentését, miszerint azonnali segítséget nyújtanak Olaszországnak a bevándorlási vészhelyzet megoldásában, a segítségadás részletes végrehajtásával Cecilia Malström belügyi és bevándorlásért felelős svéd biztost bízták meg.

Április 26-án várhatóan Rómában fog találkozni Sivio Berlusconi olasz kormányfő és Nicolas Sarkozy francia államfő, a kétoldalú kapcsolatok mellett a líbiai beavatkozás és a bevándorlás kérdései lesznek majd a témák. A két ország viszonya olasz források szerint az elmúlt hetekben sokat romlott. Éppen úgy, mint a dél-olaszországi bevándorlási helyzet.

Molnár Balázs

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »