Portugália döntött: jöhet a brüsszeli segítség

Szerda este José Sócrates ügyvezető miniszterelnök bejelentette: Portugália pénzügyi segítséghez fordult az Európai Bizottsághoz.

José Sócrates ügyvezető miniszterelnök szerda este újabb tévébeszédet intézett a portugálokhoz, amelyben bejelentette, kormánya az Európai Bizottsághoz fordult pénzügyi segítségért. Sócrates kifejtette, a segítségkérés célja, hogy biztosított legyen az ország pénzügyi rendszerének és gazdaságának működése, tekintettel arra, hogy az ügyvezető kormány lehetőségei korlátozottak.

A kormányfő beszédében ismételten hangsúlyozta, hogy az ország helyzete a megszorító csomag parlament általi elutasítása miatt romlott „drámai mértékben”, hiszen ez a „rossz időben adott rossz jel” az ország súlyos leminősítéséhez és a hitelkamatok felszökéséhez vezetett. Sócrates, aki mindeddig következetesen kiállt amellett, hogy az ország képes lesz egyedül kilábalni a válságból, beszédében úgy értékelte, hogy az összes alternatívát mérlegelve jelenleg az uniós segítség kérése tekinthető a legkisebb rossznak.

Az ügyvezető miniszterelnök arról nem szólt, hogy kormánya milyen összegű segítségért folyamodott Brüsszelhez. José Manuel Barroso volt portugál miniszterelnök, az Európai Bizottság elnöke mindenesetre ígéretet tett arra, hogy az eljárást a lehető leggyorsabban lefolytatják.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke, Pedro Passos Coelho a kormányfői bejelentésre reagálva leszögezte, hogy pártja támogatja ezt a „későn jött” segítségkérést, és minden segítséget meg fog adni a hivatalban lévő kormánynak az Unióval folytatandó tárgyalásokhoz. A jobboldali politikus úgy véli, a Nemzetközi Valutaalapot nem szabad démonizálni, és a segítségkérés csak az ország és az állampolgárok biztonságát és nyugalmát szolgálja.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »