Népszavazást akarnak a szlovák nyelv kizárólagos használatáról

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) népszavazást akar arról, hogy kizárólag a szlovák nyelvet lehessen használni a hivatalokban Szlovákia egész területén. Ezt Ján Slota, a nemzeti párt elnöke jelentette be a parlamentben. Úgy véli, a szavazásra még az idén sor kerülhet.

„Biztosak lehetnek benne, hogy sikeres lesz. Ez a népszavazás ugyanis arról szól, hogy a szlovák államiságot szeretnénk, vagy valakinek Felvidéket akarunk itt csinálni“ – jelentette ki Slota, és hozzátette: a nemzetiek még ma elkezdik az aláírásgyűjtést.

„Bízom benne, hogy néhány hónap alatt összegyűjtjük a 350 ezer aláírást, hogy Ivan Gašparovič államfő kiírhassa a népszavazást. Úgy hiszem, ezt nyárig sikerül véghezvinnünk“ – tette hozzá.

Az SNS ezzel a petícióval reagálna a kisebbségi nyelvhasználati törvényre is, melyet kedden utalt második olvasatba a parlament, s mely 20-ról 15 százalékra csökkentené a hivatali nyelvhasználati küszöböt. A nemzeti párt elutasítja a jogszabályt.

„Az SNS elborzadt, hogyan szavazott ma a parlament a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel kapcsolatban“ – mondta. Pártja nemzetárulásnak tartja ezt, s meg van róla győződve, hogy a jogszabályt a szlovák államiság ellen alkották meg.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »