Magyarország „területi revizionizmussal” próbálkozik?

Hibás a szlovák kormány politikája Magyarországgal „szemben“ – gondolja Marek Maďarič, az ellenzéki Smer-SD alelnöke.

„Bátrabbnak kellene lenni. Nem úgy kellene reagálni, hogy megvárjuk, amíg Magyarország törvénybe iktatja a határon túli magyarok választójogát. Akkor már késő lesz, mert a magyar politikában jelenleg jelen vannak a területi revizionizmus elemei. Magyarország precedenst teremthet Európában, mert nem az egyetlen, amelynek kisebbségei vannak a vele határos országokban. Elsőként kellene figyelmeztetnünk a veszélyre és aktívan fel kell lépni” – mondta Maďarič.

Az ellenzéki politikus hibás döntésnek tartja, hogy a szlovák kormány nem támogatta a rendkívüli parlamenti ülés programját, amely a magyar politikával foglalkozott volna. Ezen a legfőbb ellenzéki párt, a Smer határozatban kért volna határozott lépéseket és kijelentéseket a kormánytól a magyarországi politikával kapcsolatosan, mivel véleményük szerint a szlovák-magyar viszony rendkívüli.

„Már nem csak szóbeli sértegetésről van szó, amelyet a Magyarország pozsonyi főkonzulja produkált, hanem konkrét tettekről, amelyeket az a bejelentett törvény jelent, amely alapján a Szlovákiában élő magyarok is szavazati jogot kapnának Magyrországon” – véli a Smer alelnöke. aki attól tart, Magyarországot további provokatív lépésekre ösztönzi a szlovák fél hallgatása.

„… Azt akarjuk, hogy a kormány kezdeményezzen kétoldalú tárgyalásokat Budapesttel a kettős állampolgárságot biztosító magyar jogszabályról, a határon túli magyarok szavazati jogáról és gyorsított eljárásban módosítsa a szlovák állampolgárságról szóló jogszabályt, mégpedig úgy, hogy az tövábbra is gátat szabhasson az magyar állampolgárok tömeges toborzásának. Vagyis szlovák állampolgárok most már ne kaphassanak szokványos módon magyar állampolgárságot. Azok a szlovák állampolgárok pedig, akik viszont eddig szokványosan, vagyis a bevett nemzetközi gyakorlat szerint jutnak kettős állampolgársághoz, ne veszítsék el szlovák állampolgárságukat” – tette hozzá.

Kitekintő / Paraméter.sk

Friss hírek