Adósságválság: átstrukturálás itt, áthidaló kölcsön ott…

A Financial Times értesülései szerint az ügyvezető portugál kormány tárgyalásokat kezdett az uniós tagállamok vezetőivel egy áthidaló kölcsön feltételeiről.

A megegyezés még nem az EFSF alapból történő lehívásról szólna, ugyanis arra nincs felhatalmazása az időközben lemondott kabinetnek, viszont a júniusi választásokig már átmeneti forrásra lehet szüksége az országnak, amit nem fog tudni a piacról biztosítani. Az új kormánytól most már szinte biztosra vehető, hogy kérvényezni fogja az IMF/EU alapból történő forráslehívást, amit korábban az elemzői kommentárok 80 milliárd euróra taksáltak. A mostani kölcsönre azért is szorul a kormány, mert a legnagyobb portugál bankok bejelentették, hogy felfüggesztik állampapír vásárlásaikat – hogy ezzel kényszerítsék a kabinetet az uniós segélyre. Ezek a bankok egyébként a portugál kötvénypiac legnagyobb szereplői.

Az adósságválság új fejezetét hozhatja, hogy közben az eurózóna tagállamok arról is tárgyalást kezdtek, hogy Görögország mégiscsak adósság-átstrukturálással éljen, vagyis, hiába a kimentés, muszáj lesz „kvázi csődöt” jelenteni, ugyanis 2013-at követően sem lesz megfelelően biztosított a görög államháztartás finanszírozása, és az adósságok megújítása – utóbbi a FTD értesülése.

Mindenesetre nem túl pozitív hír a portugál kölcsön és a görög bedőlés, ezek ugyanis meglehetősen megnehezíti az EKB dolgát a holnap esedékes kamatdöntésnél. Egyre valószínűbb, hogy emelnie kell a frankfurti központnak legalább 25 bázispontot a jelenleg 1%-os refinanszírozási rátából, viszont valószínű, hogy a periféria tagállamainak finanszírozási nehézségei miatt egyéb intézkedést is közbe kellhet iktatnia. Mint arról tegnap beszámoltunk, ennek egyik lehetséges megoldása az lenne, ha a bank szélesítené a kamatfolyosót az egynapos azonnali kamat (1.75%) és a betéti kamat (0.25%) között, például úgy, hogy megbontja a korridorok szimmetriáját, és egyik esetben 100 bázispont szélesre nyitja azt (25 bp-vel megemeli a refi rátát, míg az azonnalit akár 50 bp-tal).

Equilor

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »