Határon túli magyar ügyek az EP-ben

Mészáros Alajos (MKP) és Sógor Csaba (RMDSZ) is határon túli magyar ügyek kapcsán szólalt fel az Európai Parlamentben.

Mészáros Alajos (MKP) napirenden kívül az EU szégyenének nevezte, hogy gróf Esterházy Jánosnak, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének rehabilitálása továbbra is várat magára. Felszólította képviselőtársait, hogy „viseljék jobban szívükön a közös európai értékek védelmét”.

Az erdélyi magyar Sógor Csaba (RMDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európa Tanács tíz évvel ezelőtt született ajánlása konkrét lépéseket irányoz elő a moldvai csángók kultúrájának megmentésére. Úgy véli, az eddigi előrelépések nem kielégítőek, az Európa Tanácsnak viszont nem áll rendelkezésére olyan számonkérési mechanizmus, amely lehetővé tenné az ajánlás betartatását. Azt kérte, hogy az EU a gyakorlatban is tegyen meg mindent a kulturális sokszínűség elvének tiszteletben tartatásáért, és ezt kezdje a csángó kultúra ügyében.

A többi felszólaló közül a román szocialista George Sabon Cutas azt állította, hogy Romániában erősödött a magyar szélsőségesek radikalizmusa. Arra kérte az uniós intézményeket, hogy a kontinensen mindenütt lépjenek fel az etnikai gyűlölet visszaszorítása érdekében – írja az MTI.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek