Aggasztónak tartják a magyarországi szlovákok helyzetét

Jóllehet lassult a magyarországi szlovák kisebbség asszimilációja, ám az identitás és a nyelv elvesztése továbbra is gyors ütemben zajlik – véli a Határon Túli Szlovákok Hivatala.

“A szlovák kisebbség helyzete Magyarországon nehéz, már-már kritikus. A magyar állami képviselők nyilatkozatai ellenére hiányoznak az egyértelmű garanciák, főként pénzügyi téren, sőt, az állam részéről a status quót sem mindig tartják meg” – áll a hivatal sajtónyilatkozatában.

Milan Vetrák, a hivatal elnöke szerint a magyar politika többet foglalkozik a határon túli magyarokkal, mint a nemzetiségi adófizetőkkel – írja a pozsonyi Új Szó.

Vetrák Imrich Fuhllal, a Szlovák Kisebbségi Önkormányzatok Képviselői Klubjának elnökével, Ružena Egyedová-Baránekováva a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnökével, és a szövetség titkárával, Monika Szabóovával tárgyalt a napokban.

A kisebbségi képviselők azt kifogásolták, hogy radikálisan csökkent a kisebbségi szervezetek támogatása. A magyarországi szlovákok szerint az is probléma, hogy a szlovák óvodákban csak napi egy szlovák óra van, egyébként a nevelés nyelv magyar, a szlovák iskolákban pedig heti négy órában tanulnak szlovákul. Gondot jelent az is, hogy a pedagógusok nagy része az elkövetkező években nyugdíjba megy, és az utánpótlás pedig hiányzik.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »