Kamatot emelhet ma a jegybank

Ma ér véget a lengyel jegybank két napos kamatdöntő ülése, ahol a várakozások szerint újabb szigorítást eszközöl a varsói központ. A döntést 14:00-kor teszik közzé, és a piaci konszenzus szerint 25 bázispontos emelésről fog szólni, vagyis a lengyel alapráta ezzel 4%-ra emelkedik.

Legutóbb januárban emeltek a lengyelek, 3.5-ről 3.75%-ra, szintén inflációs félelmek okán. A lengyelek ezzel beelőzhetik az EKB kamatdöntését, ami egy nappal később, csütörtökön lesz esedékes és amitől szintén 25 bázispontos növelést vár a piac.

Ezzel a lengyel-eurótérség kamatkülönbözet tartására játszanak a varsói jegybankárok, ami nem is csoda, hiszen az inflációs pályát nézve, sikerült jócskán alulbecsülniük az árindex adatokat.

A legfrissebb statisztikák szerint a fogyasztói árak 3.6%-kal bővültek februárban Lengyelországban a megelőző évhez képest, ami azt jelenti, hogy ötödik hónapja távolodik a 2.5%-os inflációs céltól az árindex. A makrogazdasági pályával kapcsolatban ugyanakkor Lengyelországban sem teljesen tiszta a kép, ami azért nem meglepő, mert az ősszel parlamenti választásokat tartanak az országban.

A lengyel alkotmányos adósságplafon kevésbé teszi lehetővé a fiskális lazítást sőt, mivel vészesen közelíti az adósság a GDP 55%-ban meghatározott limitet, ezért a kormánynak több intézkedést is eszközölnie kellhet.

A tervek szerint, ami a kiigazítás kiadási oldalát érintheti, hogy 2011 és 2013 között a lengyel közszférában foglalkoztatottak 10%-át leépítik, és felmerült a közalkalmazotti bérek 2014-ig történő befagyasztása, bár erről egyelőre döntés nem született.

A bevételi oldalon viszont sokkal erősebb hatású intézkedésekbe fogott a kormány: egyfelől 1 százalékponttal megemelték az ÁFA kulcsot, másfelől a magyarországihoz némiképp hasonló nyugdíjreformot hirdetett a kabinet, amelynek értelmében május 1-től a magánnyugdíjpénztárak felé fennálló járulékkulcsot 7.3%-ról 2.3%-ra csökkentették, a maradékot pedig a költségvetés számára visszatartják 2017-ig (ezt követően 3.5%-ra emelkedhet a járulékkulcs). Az intézkedések hatása egyelőre nem világos, az biztos, hogy keresletszűkítő hatása lehet, nemcsak a belföldi kiskereskedelemben, de a tőkepiacon is, hiszen a lengyel magánnyugdíjpénztárak a lengyel tőzsde legjelentősebb szereplői.

Mindenesetre arra számítunk, hogy a varsói jegybank továbbra is óvatos politikát folytat, és a következő emeléssel megvárja, hogy milyen fiskális hatásai lesznek a kormányzati intézkedéseknek. Idén még egy 25-50 bázispontos emelést várunk az év második felében, így az év végén 4.25-4.5%-on állhat az alapráta.

Equilor

Friss hírek