Nyelvi gettóhoz vezet a kisebbségi nyelvtörvény

A szlovák kormánykoalíciónak nem csak a népszámlálás miatt kellene várnia a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvénnyel, hanem azért is, mert csupán pénteken, április elsején szólították meg először a ruszin kisebbséget ezzel kapcsolatban – állítja Robert Kaliňák (Smer).

„Az összes kisebbségről beszélnek, de nem szólították meg őket. Felszólítom önöket, hogy halasszák el a törvény elfogadását a népszámlálás utánra“ – mondta Kaliňák a Markíza televízió Testre szabva című műsorában. Bugár élesen elhatárolódott az ellenzéki politikus kijelentéseitől. „Ebben a műsorban csupa hazugság hangzik el. A kisebbségekért és emberi jogokért felelős kormányfőhelyettes minden kisebbség képviselőivel tárgyalt a törvényről“ – jelentette ki.

Úgy véli, a tervezet átfogó módon oldja meg a kisebbségi nyelvhasználatot anélkül, hogy diszkriminálná a vegyesen lakott területeken élő szlovákokat. A jogszabály a kormány programnyilatkozatának része, így úgy véli, felesleges várni vele a népszámlálás eredményeire.

Kaliňák szerint a jogszabály nyelvi gettót alakít ki Szlovákiában azzal, hogy „el akarja venni a szlovákiai magyaroktól a szlovák nyelv használatának lehetőségét“. Nem is igazán a nyelvhasználati küszöb csökkentése okoz neki problémát, inkább azok a rendeletek, melyek például eltörlik a nemzetiségi műsorok szlovák feliratozásának kötelességét. Emellett szerinte kötelezővé válik a kisebbségi nyelv használata a hivatalokban olyan településeken, ahol a kisebbség számaránya meghalad egy bizonyos értéket.

Passzív politizálás Orbán ellen

Az ellenzéki politikus bírálta a szlovák kormány szerinte passzív politikáját Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen, és kijelentette, szükséges a parlament rendkívüli ülése, melyet a Smer akar összehívni a magyar kormányfő kijelentései miatt. „Európa reakciói Orbán Viktorra teljesen egyértelműek. Bár ez az ország elnököl jelenleg Európában, minden vezető visszamondta részvételét a budapesti csúcstalálkozón. Ebből a válaszból látszik, mit gondolnak Orbán Viktor politikájáról“ – vélte a Smer politikusa. „A legagresszívebb politikát Szlovákia ellen folytatja, s ebben nagyban segíti a jelenleg parlamenti Híd párt“ – tette hozzá.

Bugár, aki az utóbbi időben sokat bírálja Orbánt, válaszában megismételte: a magyar kormányfő kijelentései megnehezítik a Híd dolgát kisebbségi kérdésekben. Arra a kérdésre, vajon ezt szándékosan teszi-e, mert jobb a viszonya a parlamenten kívüli MKP-val, Bugár azt felelte: ezt nem tudja megmondani, de Orbán kijelentésének kontraproduktivitása tény. A Híd elnöke cáfolta Kaliňák állítását is, aki szerint a hivatalnokoknak kötelező lesz beszélniük a kisebbségek nyelvét. Bugár szerint nekik továbbra is ismerniük kell az államnyelvet, a kisebbségi nyelv használata lehetőségként marad meg.

Választójog: NEM!

Mindkét politikus megegyezett abban, hogy nem támogatják, hogy a határon túli magyarok magyarországi választójogot kapjanak. Bugár azonban nem tartja szükségesnek, hogy ezért rendkívüli ülést hívjanak össze, mivel még nem ismert az a mód, hogyan akarja ezt a kezdeményezést Magyarország gyakorlatba ültetni.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek