A kisebbségi törvénytől függ a koalíció sorsa

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a Szövetségi Képviselőinek Tanácsa (SZKT) szombati, kolozsvári ülésén figyelmeztetett: ha a kisebbségi törvényt nem sikerült elfogadtatni a parlament tavaszi ülésszakban, akkor kérdésessé válik a bukaresti koalíció jövője.

Kelemen szerint a törvény elfogadása lehet a bizonyíték a parlamenti többség működésére 2011 tavaszán.

„A kulturális autonómia alapjait megteremtő kisebbségi törvényt a tavaszi ülésszakban kell elfogadni. Ezt vállalta a kormány, hogy tavasszal elfogadja a törvényt, és a parlament meg is szavazza. Ekkor dől el, hogy van-e parlamenti többségünk 2011 tavaszán. Ha nincs többség és nincs politikai akarat, akkor megkérdőjeleződik a koalíció jövője” – fejtette ki.

Mint mondta, az RMDSZ által szorgalmazott másik törvény a fejlesztési régiók átszervezéséről szól, amelyet elhalasztottak 2012 végére. „Újra kell gondolnunk ezt a struktúrát, hogy a székelység és a Partium érdekei ne sérüljenek” – magyarázta Kelemen.

Hozzáfűzte: az RMDSZ reméli, hogy a jelenlegi parlamenti ülésszakban elfogadják a választási törvényt is, amely az egyfordulós polgármester-választásról rendelkezik.

A kisebbségi törvény elfogadása szerepel abban a kormányzati és parlamenti együttműködési megállapodásban, amelyet március 2-án írt alá Emil Boc, a Demokrata Liberális Párt elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Gabriel Oprea, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) ügyvezető elnöke és Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője

Borbély Lászlót politikaikai alelnökké választották

A szombati SZKT-ülésen –  Kelemen Hunor szövetségi elnök javaslatára – Borbély László romániai környezetvédelmi minisztert megválasztották az RMDSZ politikai alelnökévé, míg Kovács Péter eddigi ügyvezető alelnököt a Szövetség főtitkárává.

A jelenlegi felállásban utolsó ülését tartó SZKT-n Kelemen Hunor megköszönte a képviselők 4 éves munkáját, kiemelve, hogy az SZKT a Szövetség legfontosabb döntéshozatali testülete, az itt elfogadott határozatok mentén alakította és fogalmazta meg álláspontját az RMDSZ a parlamentben és a kormányban. Az Alapszabályzat szerint az SZKT következő ülésére július elején kerül sor, akkor már az új tagsággal.

Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolójában elmondta, a kongresszus óta eltelt időszakban sok minden történt, egyáltalán nem volt unalmas ez a periódus.

Borbély László szerint Az RMDSZ-nek jó csapata van jelenleg. Lesz elég dolgunk. A harcra rendeznünk kell sorainkat. Én ugyanolyan maradtam, nem áll szándékomban megváltozni – szögezte le.

Kovács Péter meggyőződésének adott hangot, hogy együtt tud majd dolgozni az RMDSZ megyei szervezeteivel és az ifjúsági szervezettel.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »