Milliárdos kalanddá nőheti magát az Odüsszeia Hajnala

A hadműveletek második hetében már az 550 millió dollárt karistolja a Pentagon líbiai cehje. Majdnem ezer légi bevetés, 192 Tomahawk, egy műszaki hiba miatt lezuhant vadászgép –eposzhoz méltó kiadások és drámai költségvetési helyzet.

A félmilliárd dollárt is meghaladták a líbiai háború amerikai költségei a konfliktus második hetében, a Pentagon észak-afrikai kontója az ellenzéki aggályok szerint rövid időn belül az egymilliárdot is elérheti. Az 550 millió dolláros extrakiadás 60 százalékát az elhasznált muníció korszerűségével, a fennmaradó részt pedig a fokozott műveleti tempóval (üzemanyag) lehet magyarázni – nyilatkozta kedden Kathleen Kesler paracsnok, a Védelmi Minisztérium szóvivője. A Pentagon reménysége szerint a líbiai háborúsköltségek az elkövetkezendő 3 hétben legfeljebb 40 millió dollárral fognak tovább emelkedni.

Az Associated Press hételeji összefoglalója szerint az Egyesült Államok a líbiai hadműveletek tizedik napján már 983 légi bevetésen volt túl, ezek közül 370 a bombázókkal végrehajtott támadás. Noha az intelligens bombák is költséges eszközöknek számítanak, az amerikai sajtót inkább a nagy hatótávolságú Tomahawkok hozták tűzbe, melyekből a flotta eddig 192 darabot röppentett a líbiai partok felé. A gázturbinás rakéta egyszer használatos eszköz, egyetlen darabja 1-1,5 millió dollárt kóstál. A kiadáslista egy másik fájdalmas tétele az első héten műszaki hiba miatt elveszített, 30 millió dolláros F-15E vadászgép – írja a Washington Post.

„Az első napokkal járó óriási költségek mérséklődni fognak, miután átadjuk a vezető szerepet másoknak” – ígérte Carl Levin, a szenátus demokrata elnöke még március 23-án, ám Kesler szerint a jövőbeni kiadások mértéke még úgy is nagyon bizonytalan, hogy a hadműveletek a tervezett ütemben, fokozatosan csökkenő amerikai felelősséggel folytatódnak. Az Egyesült Államok fokozódó afgán és iraki erőfeszítései miatt a Pentagon a líbiai kaland nélkül is éppen elég helyzetbe lenne, a többi kormányhivatalhoz hasonlóan, jelenleg a védelmi minisztériumot is csak egy átmeneti költségvetési megállapodás tartja működésben.

Tatai Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »