Reding szerint az alkotmányozás nemzeti ügy

A nemzeti alkotmányok a tagállamok hatáskörébe tartoznak – közölte csütörtökön egy, a készülő magyar alaptörvényre vonatkozó kérdésre válaszolva Viviane Reding, az EU igazságügyi- és állampolgári jogokért felelős biztosa.

Az EU igazságügyi- és állampolgári jogokért felelős biztosa csütörtökön utalt rá, hogy általánosságban véve nem lát szerepet az Európai Bizottság számára az új magyar alkotmányt illetően, mivel az alkotmányozási kérdések szigorúan nemzeti hatáskörbe tartoznak. Viviane Reding, aki az alapjogi charta alkalmazásáról szóló éves jelentés bemutatásának apropóján állt a sajtó elé, két magyar vonatkozású kérdést is kapott az újságíróktól.

Az egyik éppen a hamarosan elfogadandó új magyar alkotmányra, a másik a médiatörvény bizottsági kezelésére vonatkozott. Reding mindkét kérdésre vonatkoztatva emlékeztetett rá, hogy a testület addig a pontig kérheti számon a tagállamoktól az alapjogi charta alkalmazását, amíg azok az uniós jog keretei között mozognak, azon túl azonban már nem. Felhívta a figyelmet arra, hogy a média területén az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv hatálya alá tartozó kérdésekben vizsgálták a magyar médiatörvényt, aminek a szabályozás négy pontban való módosítása lett az eredménye. Ám ezen felül, általában a médiaszabályozás nem uniós kompetencia – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy panaszok esetén a nemzeti bíróságok illetékesek. Emlékeztetett rá, hogy „egy nagy magyar újság” már bírósághoz fordult a médiaszabályozás miatt.

Reding ugyanakkor arra is kitért, hogy a diszkrimináció-mentesség elvét egy sor uniós jogforrás is garantálni hivatott, így az alapvető jogok chartája, a szerződés és különböző irányelvek is.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »