A korrupciós botrány: szigorítják a szabályokat

Ma az Európai Parlament frakcióvezetői megállapodtak Jerzy Buzek házelnökkel, hogy a Sunday Times leleplező cikksorozatából okulva megszigorítják az Európai Parlamenti képviselőkre és a parlamentben működő érdekcsoportokra és a lobbistákra vonatkozó szabályokat.

Az Európai Parlament ugyan önállóan nem alkothat jogszabályokat, de módosíthatja vagy megvétózhatja a Bizottság és a Tanács javaslatait. Irányelveit fő vonalakban, rendeleteit pedig közvetlenül kell minden tagállamban alkalmazni. A Sunday Times nyolc hónapos, egy fiktív lobbicéget felhasználó rejtett kamerás oknyomozó újságírói munkával leplezett több Európai Parlamenti képviselőt, akik pénzbeli ígéretekért cserébe fontos jogszabályokhoz nyújtottak be módosító indítványokat. Némelyik javaslat már közel állt ahhoz, hogy elfogadják, és így a huszonhét tagállam betétbiztosítási törvényeit módosítani kelljen

A Sunday Times által leleplezett első három képviselő közül ketten lemondtak, Adrian Severin román képviselő azonban élő példáját adja az összeférhetetlenségnek, és arra hivatkozva, hogy egyszerre elvégezte lobbista és törvényhozói feladatait is, a parlament képviselője maradt. Bár a szocialisták és demokraták frakciója kizárta soraiból, és ezt követően a román Szociáldemokrata Párt is járt el. Igaz, Manna.ro beszámolója szerint a bukaresti alapszervezet könnyes búcsút tartott, és szeretné „fenntartani a kapcsolatot” a román képviselővel. Egy héttel később a Sunday Times egy negyedik, spanyol képviselőről is kompromittáló felvételeket közölt, azonban Pablo Zalba Bidegain ártalatlannak vallja magát, és egyelőre a Néppárt sem zárta ki soraiból. Zalba ugyanis nem kapott pénzt, és azt állítja, hogy csak azért nyújtotta be a Sunday Times javaslatát, mert egyetértett vele.

Jerzy Buzek házelnök már az ügy kipattanása napján azt üzente Észak-Afrikából a Twitteren (@JerzyBuzek), hogy komoly vizsgálatot vár a parlamenttől. Ennek első eredményeként ma megállapodott minden frakció vezetőjével egy olyan munkacsoport felállításáról, amely új magatartási kódexet fog alkotni a parlament tagjainak, és szigorúbban fogja szabályozni a lobbisták tevékenységét is az európai képviselőházban. Jerzy Buzek így kommentálta a március 31-i döntést: „Úgy hiszem, hogy nagyon alaposan a mélyére kell néznünk annak a kérdésnek, hogy mi várható el az Európai Parlament tagjaitól, saját magatartásukra és a különféle külső érdekcsoportokkal kapcsolatban is”.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »