Országos kampány az új román tanügyi törvényről

A romániai tanügyi minisztérium országos méretű kampányba kezdett a kormány által felelősségvállalással elfogadott, 1/2011-es számú tanügyi törvény minél sikeresebb és zökkenőmentesebb alkalmazása érdekében.

Ennek keretében minden megyében találkozókat szerveznek pedagógusokkal, tanulókkal, szülőkkel, iskolaigazgatókkal, valamint a tanfelügyelőségek képviselőivel. Aradon ez már meg is történt, a több mint 350 résztvevőt a Kultúrpalotában tájékoztatta Oana Badea államtitkár a törvény részleteiről, és válaszolt az elhangzott kérdésekre. Mirela Aldescu főtanfelügyelő a találkozót követően a média képviselőinek szinte meghatottan állította, mennyire büszke, hogy aradi, mivel a párbeszéd nemcsak civilizált hangnemben zajlott le, hanem érdemi kérdéseket is sikerült tisztázni.

A megyei főtanfelügyelő közölte azt is, hogy az új tanügyi törvény gyakorlatba ültetésének módszertanát, témákra osztva, a megyék szintjén dolgozzák ki. Arad megyének négy témakör jutott: az iskolai vezetőtanácsok működési szabályzata, a pedagógusmozgás működési szabályzata, a speciális oktatás szervezési és működési szabályzata, valamint a különleges nevelési körülményeket igénylő gyerekek felmérése és a velük való pszichopedagógiai kapcsolat működtetése. A módszereket Arad megyei szinten városi és falusi iskolák igazgatói, tanárai önkéntes közreműködésével dolgozták ki, és eljuttatták a minisztériumba, ahol azokat országos szinten a szakmai szervezetek és a szakszervezetek bevonásával a június–július hónapokban véglegesítik, úgy, hogy azokat az új tanévben már alkalmazni lehessen.

Kitekintő/ Nyugati Jelen

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »