Korrupt a román energetikai szektor

Románia egyik legjobban manipulált és a korrupcióra leginkább hajlamos gazdasági ágazata az energetikai szektor – tudatták 2006 folyamán a bukaresti amerikai nagykövetség illetékesei kormányuknak küldött sürgönyükben, amelyet most a Wikileaks leleplező internetportálra hivatkozva a Hotnews.ro hozott nyilvánosságra.

A „Bizalmas”-ként kategorizált jelentésből kiderül, hogyan tárgyalt annakidején a gazdasági minisztérium a Petrommal az árak liberalizálásáról és mindezt hogyan hiúsította meg utolsó pillanatban egy, a kormányzatilag ellenőrzött energiafelügyelettől érkező telefonhívás. A dokumentumokat a nagykövetség munkatársai kommentárokkal látták el.

„Az energiaszektor válságban van, különös tekintettel a globális áremelkedésekre és a román kormányra nehezedő abbéli nyomásra, hogy szabadítsa fel a hatóságilag szabályozott árakat” – szögezte le az amerikai jelentés, megjegyezve, hogy míg a kormány a kisfogyasztók piacát ellenőrzi, az OMV-Petrom átvitte akaratát a nagyfelhasználói árak liberalizálására. Ezt a szolgáltató állítólag úgy érte el, hogy 2006 októbere folyamán a hozzáférhető mennyiség korlátozásával arra kényszerítette a regionális felhasználókat, hogy magasabb áron vásároljanak tőle.

„Román üzleti érdekeltségek hosszú ideje próbálják megszerezni a helyi energetikai források feletti ellenőrzést, oly módon, hogy az az ipari dinoszauruszok (beleértve a kémiai és műtrágyát előállító vegyipari kombinátokat) előnyére váljon, amelyek csak az olcsó nyersanyag révén maradhatnak nyereségesek” – mutattak rá az amerikai illetékesek, akik ennél is tovább mentek, azt állítva, hogy populista módon Traian Băsescu államfő is „meglovagolta” a témát a választók kegyeinek megnyerése érdekében.

A bizalmas dokumentum szerint az államelnök maga is átvette azokat a híreszteléseket, miszerint a két legnagyobb román energetikai óriás, az OMV– Petrom, illetve a Rompetrol tekintélyes részvénycsomagot kíván áruba bocsátani orosz energetikai vállalatoknak. A beszámoló készítői emlékeztettek arra, hogy amerikai diplomatákkal való privát beszélgetéseik alkalmával Băsescu és Călin Popescu Tăriceanu akkori kormányfő egyaránt nagy érdeklődést mutatott az állítólagos ügylet iránt. Mark Gitenstein amerikai nagykövet tegnap nem kívánta kommentálni a napvilágot látott dokumentumokat, azzal érvelve, hogy „a sürgönyök önmagukért beszélnek”.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek