Privatizációt és áfaemelést ígér a portugál jobboldal

Bár az államfő hivatalosan még nem fogadta el José Sócrates miniszterelnök lemondását és még nem írta ki az előrehozott választásokat, a pártok már megkezdték kampányukat. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke kormányra kerülve számos állami vállalatot privatizálna, és szükség esetén megemelné az áfát.

A jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és kormányfőjelöltje, Pedro Passos Coelho kijelentette, megválasztása esetén a fogyasztási adók esetleges növelésével és „masszív” privatizációval segítene az államháztartás helyzetén.

A pártelnök a legfontosabbnak az állami kiadások jelentős mértékű csökkentését tartja, amelynek keretében „vállalatról vállalatra” megvizsgálná, mit lehet lefaragni, és arra törekedne, hogy az állam összességében kevésbé jelenjen meg gazdasági szereplőként. A bevételi oldalon Passos Coelho nem zárja ki az áfa esetleges emelését, amennyiben az államháztartás aktuális helyzete ezt feltétlenül szükségessé teszi, mivel „ezerszer inkább” próbálna pénzt szerezni a fogyasztás további adóztatásával, mint a nyugdíjak Sócrates-kormány által tervezett csökkentésével.

A PSD nyolc évre szóló programmal készül a választásokra. Passos Coelho elmondása szerint pártja akkor is bevonna más pártokat és civil személyiségeket a kormányzásba, ha abszolút többséget szerezne, a Sócrates-vezette szocialistákkal azonban nem tartja lehetségesnek az együttműködést.

Mindeközben José Sócrates helyzete pártján belül megingathatatlannak tűnik. A Szocialista Párt (PS) hétvégi közvetlen pártelnök-választásán a párttagok 93,3 százalékkal ismét – 2004 óta immár a negyedik alkalommal – őt választották pártelnöknek; három, befolyással nem rendelkező kihívója nem jelentett rá veszélyt. A párton belül uralkodó nézet szerint a PS-nek Sócratessel van a legtöbb esélye az előrehozott választások megnyerésére.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egy most vasárnapi választáson 46,7 százalékos eredménnyel a PSD győzne, és a 6,3 százalékon álló kereszténydemokrata CDS-PP-vel együtt többségi kormányt alkothatna. A Szocialista Párt népszerűsége sokéves mélypontra süllyedt, a párt jelenleg mindössze a szavazatok 24,5 százalékát szerezné meg.

A PS-től balra álló pártok közül a Baloldali Blokkra a választók 8,9 százaléka, a Kommunista Pártra pedig 6,7 százaléka voksolna. José Sócrates tevékenységét a megkérdezettek 72 százaléka ítéli meg negatívan és 18 százaléka pozitívan, míg Passos Coelho elutasítottsága 39, támogatottsága pedig 33 százalékos. A legnépszerűbb pártpolitikus a CDS-PP elnöke, Paulo Portas.

A jobboldali pártok már most bejelentették, hogy a megszorítások jegyében – az államfő példáját követve – köztéri plakátok nélkül fognak kampányolni.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »