Bolívia megelégelte a parttalan vitát, bírósághoz fordul

Alvaro García Linera bolíviai alelnök megerősítette a hírt, mely szerint országa bíróság elé viszi a tengeri határról való vitáját a szomszédos Chilével, írja a La Tercera.

A kormány döntését az elnök, Evo Morales jelentette be a La Moneda elnöki palotában, ami nem talált széleskörű fogadtatásra, egyes képviselők szerint az ügy jogi útra terelése összeegyeztethetetlen a két ország közötti, folyamatban lévő megállapodásokkal.

Bolívia és Chile között régóta folynak tárgyalások az óceáni kijáróról, Bolívia ugyanis Paraguay mellett az egyetlen olyan dél-amerikai állam, melynek nincs tengerpartja. A két ország közötti megállapodások mielőbbi szentesítése végett a bolíviai elnök többször is sürgetni próbálta Chilét, mellyel a chilei külügyminiszter nem értett egyet.

Ezek az előzmények vezettek el odáig, hogy a tengerpart nélküli ország eldöntötte, a tárgyalások mellett bírósághoz fordul, illetve, különböző nemzetközi fórumok segítségét is igénybe veszi.

A bolíviai hatóságok hozzátették, hogy a jogvita bírói úton való eldöntése illetve a tárgyalások folytatása nem zárják ki egymást, pusztán két ellentétes fórumról van szó, és remélik, hogy egyik vagy másik út elvezet a mindkét fél által elfogadott megoldáshoz.

Sándor Nóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »