Oroszország utoljára állt át a nyári időszámításra

Március 26-27 közötti éjszaka a világ országainak a nagy része egy órával előretekerte az időt a nyári időszámítás szerint. A jelek szerint Oroszországban ezt utoljára teszik meg, ugyanis a 2011-ben életbelépett törvény szerint az oroszok a nyári időszámításban maradnak, és ősszel nem tekerik vissza az óramutatókat.

A módosítás fő ösztönzője maga az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev volt, aki 2011 februárjában döntött véglegesen amellett, hogy Oroszország  nem vált többet téli-nyári időszámítást. Medvegyev szerint ugyanis az átállás számos problémával jár, többek között stresszt és megbetegedéseket okozhat.

Dmitrij Medvegyev döntését az orosz lakosság 63 százaléka támogatja, és közel 26 százalék ellenzi a téli-nyári időszámítás megszüntetését, írta a Lenta.ru orosz lap a Levada közvéleménykutató intézetre hivatkozva.

Oroszország 1917 július 1-én vezette be először a nyári időszámítást az Ideiglenes (Kerenszkij vezette) kormány döntésével, de a Szovjetunió idején, egészen 1981-ig az átállást nem alkalmazták. 1981 óta Szovjetunióban – majd pedig Oroszországban is évente átálltak a nyári, illetve a téli időszámításra. Magyarország 1916-ban vezette be először a nyári időszámítást, ám 1920-1940 között nem alkalmazták, majd 1958 után újra szünetelt az átállás, és a hosszabb szünet után 1980-tól léptették újra életbe.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »