Baloldali győzelem a francia kantoni választásokon

A megyei testületekről döntő kantoni választások politikai súlyát a közelgő elnökválasztás adta. Az elmúlt évekhez hasonlóan Sarkozy ismét kikapott, de tartja pártján belüli pozícióit. A baloldal kevésbé nyert a vátnál, a szélsőjobb azonban egyre erősebb.

Vasárnap tartották a kantoni választások második fordulóját Franciaországban. A múlt heti első kör rendkívül alacsony részvételi aránya a szélsőjobb megerősödése által meghatározott, heves kampányfinis ellenére sem változott: a választásra jogosultaknak ezúttal is kevesebb, mint a fele járult urnákhoz. A megyei testületek összetételéről döntő szavazást az ellenzéki Szocialista Párt (PS) nyerte, de a Sarkozy elnök mögött álló jobboldali kormánypártnak (UMP) több fontos körzetben sikerült tartania magát, így a megsemmisítő vereség elmaradt. Az első fordulóban nagy sikert elérő  szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) végül saját várakozásai alatt teljesített, de az ötödik köztársaság történetében először így is a frontista jelölt szerezte meg a szavazatok többségét két kantonban, s több helyen is csak „paraszthajszállal” kapott ki a második fordulóban.

A vasárnap este nyilvánosságra hozott, még nem hivatalos végeredmény alapján a PS jelöltjei országos összesítésben 36%-os támogatást kaptak megelőzve az UMP-t (18,6%) és a Front Nationalt (11,1%). A mostani választást követően, amely a száz testület körülbelül felét érintette, a baloldal hatvankettő, a jobboldal harmincnyolc megyét irányít. A gyenge eredmény ellenére az UMP két szimbolikus részsikerrel vígasztalódhatott: győzni tudott Val d’Oise megyében, amely a Sarkozy legerősebb kihívójának számító Dominique Strauss-Kahn politikai otthona, valamint éles küzdelemben meg tudta tartani a jobboldali miniszterelnök, François Fillon territóriumának számító Sarthre megyét.

Az általános diadal mellett természetesen a baloldal is elkönyvelhetett néhány komoly presztízsű részsikert. A szocialisták egyik elnökaspiránsa, François Hollande az előzetes várakozásokkal szemben megtartotta a hagyományosan jobbra húzó, Jacques Chirachoz kötődő Corrčze-t. (Győzelmével párton belüli pozíciói is tovább erősödtek, s szakértők szerint immár komolyan számolni kell vele a 2012-es elnökjelöltségért folytatott szocialista különversenyben.) A PS évtizedek óta először győzni tudott a Jurában, s a most létrehozott, Madagaszkár melletti Mayotte megye is baloldali többségű testületettel kezdi meg működését. (Mayotte-ban még nagy a lelkesedés: a választásra jogosultak kétharmada elment szavazni.)

Martine Aubry, a PS főtitkára nagy sikernek értékelte a baloldal teljesítményét. „Minden most kezdődik, hamarosan eljön 2012” – nyilatkozta vasárnap este. Tisztában vagyok vele, hogy kötelességünk győzni jövőre, Franciaországért, a franciákért”- folytatta. A baloldal erősödését François Fillon is elismerte, de szerinte a jobboldal „jobban tartotta magát a vártnál”. Pártja vereségét elsősorban a súlyos gazdasági világválság negatív hatásaival magyarázta, s külön kifejezte aggodalmát a szélsőségesek megerősödése miatt. Az UMP elnöke, Jean-François Copé már harcosabban nyilatkozott: „Igaz jobban is szerepelhettünk volna, de a baloldal messze elmaradt saját várakozásaitól”.

A szélsőjobboldal vezetője, Marine Le Pen határtalan örömét fejezte ki pártja „kivételes megerősödése” miatt, amely tendenciával egyébként hosszan foglalkoznak a hétfő reggeli lapok is. A Le Figaro cikke külön felhívja a figyelmet arra, hogy az FN 11%-os országos eredménye nagyon csalóka adat, hiszen több helyen nem is tudott jelöltet állítani a párt. Ha viszont azt a 403 kantont nézzük, ahol a szélsőjobb bejutott a második fordulóba, ott a párt eredménye már 45% fölött van. Ráadásul – folytatja a jobbközép lap cikkírója – a párt közel kétszeresére tudta növelni a szavazőinak számát a két forduló között ott, ahol bejutott a második fordulóba.

Az idei választások legfontosabb tanulsága, hogy a szélsőjobb a vártnál nagyobb mértékben tudott mozgósítani. A baloldallal szemben a második fordulóban sok UMP-s jelölt nélkül maradt jobbközép szavazó is a frontista jelöltet támogatta. Ha nem változtat politikát (és esetleg vezetőket) a jobboldal, jövőre fordítva ismétlődhet meg a 2002-es „csúfság”: ezúttal a szocialisták küzdhetnek meg a FN-al az elnöki székért, és a jobboldal szállhat ki idejekorán a küzdelemből.

Velkey György

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »