Kihajóztak a törökök – hadihajók kémlelik Líbiát

Törökország hadihajókkal járul hozzá a Líbia elleni nemzetközi akciókhoz, azzal a kikötéssel, hogy ezen katonai egységeket kizárólag védelmi és humanitárius célra használnak – tudatta szerdán a NATO. 

A Líbia elleni összehangolt fellépést a hét elején Törökország még hátráltatta. A törökök szerint egyrészt ez az Arab Liga rosszallást váltaná ki, másrészt ők sem szívesen lépnek fel muszlim ország ellen. Az sem mellékes, hogy a két ország között jelentősek a gazdasági kapcsolatok is.

Talán ezért is óvatosabb Líbiát illetően a török politika, noha a líbiai vezetés felé figyelmeztetés korábban már megfogalmazódott. A parlament jóvahagyta katonai csapatok bevetését a térségben, alapvetően ellenőrzési célokra. A tengeri egységek Kréta szigetére, valamint a líbiai Bengázi kikötő közötti területre figyelnek.

A törökök öt hadihajót és egy tengeralattjárót ajánlottak fel a nemzetközi operatív akciókhoz. Két hajó már eleve a Földközi-tengeren volt, a másik négy szerdán hagyta el a kikötőt. Törökország csupán „megfigyelő” operatív akciókban tud rész venni a Mediterráneumban − mondta a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan.

Gergely Ádám

Friss hírek