USA: kevesebb támogatás jut a városoknak

Jelenleg a költségvetési hiány komoly problémát jelent az Amerikai Egyesült Államokban, amelyet a kiadások csökkentésével próbálnak megoldani.  Ennek következtében az államok mérséklik a városoknak nyújtott támogatásokat, a helyi önkormányzatok pedig olyan intézkedéseket alkalmaznak, mint például a szolgáltatások számának csökkentése, elbocsátások és az adóterhek növelése. Ez azonban negatívan érinti az amerikai lakosságot.

Széleskörű megszorítások

A költségvetési hiány sürgető kezelése miatt az államok mérséklik a városoknak nyújtott támogatásokat, ami azonban nemhogy nem oldja meg az alapvető problémát, hanem újabbakat is okoz. Az önkormányzatoknak ugyanis pótolniuk kell a kieső jövedelmet, amit egyes városok az adók növelésével próbálnak megvalósítani.

A lakosság azonban már így is panaszkodik a túl sok adó fizetése miatt. Vannak olyan városok is, amelyek az állampolgárok elégedtlenségének elkerülése érdekében átnézik a bevételeket és a kiadásokat és megpróbálják a költségeket más területen csökkenteni, erre azonban kevés az esély. Valószínűleg olyan intézkedésekre is sor fog kerülni, mint például a könyvtárak bezárására, a szemétszállítás szünetelesére, vagy akár a városi dolgozók (például rendőrök és tűzoltók) elbocsátására.

Az olyan speciális programok, mint a gyermekek és a szellemi fogyatékosok egészsésgügyi programja, valamint a tömegközlekedés esetében is megszorításokat fognak bevezetni, amelynek komoly hatásai lehetnek a városokra. Néhány kormányzó azonban az állami mandátumok költségeinek csökkentése, a szakszervezetek gyengítése révén megpróbál segíteni a városok helyzetén  – számol be a The New York Times.

A megszorítások már kezdetét vették: Nebraska államban egy olyan törvényt fogadtak el, amely megszünteti az Omaha és más törvényhatóságok számára adott támogatásokat. Ohio állam pedig a következő két évben fél milliárd dollárral fogja csökkenteni a Colombus, Cleveland és Cincinnati számára nyújtandó támogatások összegét. Ezen kívül Wisconsin és Michigan államok is redukálják az önkormányzatoknak nyújtott pénzösszegeket.

Egy példa a sok közül – Cleveland

Más városokkal ellentében az utóbbi években nekünk nem volt szükségünk megszorító intézkedésekre, a kiadások csökkentésére. Ez 2011-ben meg fog változni” – mondta Frank G. Jackson, Cleveland polgármestere.

A támogatások csökkentése Clevelandben a költségvetés 20 százalékos hiányát fogja okozni. Ennek következtében a város jövőre 16 millió dolláros deficittel, az azt követő évben pedig 24 millió dolláros hiánnyal fog szembenézni. Ennek a helyzetnek a megoldása azért fog problémát okozni a városnak, mert a gazdasági válság miatt már felhasználták a megtakarításokat, valamint már több olyan üzleti lehetőséget kihasználtak, ami egyensúlyban tarthatta a költségvetési mérleget. Így Clevelandnak vagy nagy mennyiségű pénzösszegre lesz szüksége vagy pedig újabb megtakarításokra.

Fülep Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »