Megnyílhat a vajdasági iroda Brüsszelben

Elhárult az utolsó akadály is Vajdaság brüsszeli irodájának megnyitása elől, miután csütörtöki ülésén a szerbiai kormány úgy döntött, támogatja a Külügyminisztérium ajánlását, hogy Vajdaságnak mint régiónak irodája nyíljon Brüsszelben.

A döntés fontosságát indokolva Bojan Pajtićtartományi kormányfő kiemelte, fontos, hogy Vajdaság megfelelő intézményrendszert építsen ki, annak érdekében, hogy miután Szerbia uniós tagjelöltté válik, a tartomány minél több pénzt tudjon lehívni az európai alapokból. Bejelentése szerint a tartomány Európai Ügyek Alapjának vezetői a jövő hét folyamán egyeztetnek Szerbia brüsszeli küldöttségével a következő lépésekről. A vajdasági iroda abban az épületben kap majd helyet, ahol Szerbia brüsszeli küldöttsége is székel.

Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke, aki egyben az Európai Ügyek Alap igazgatóbizottságának az elnöke is, a döntés kapcsán kihangsúlyozta, Vajdaság semmilyen exkluzív jogot nem kapott, csak azon lehetőséggel fog élni, amelyet jelenleg több mint 200 európai régió és város már kihasznál, ezeknek évek óta képviseletük működik Brüsszelben.

Maja Sedlarević, a tartományi parlament alelnöke és a ház európai integrációs bizottságának elnöke az uniós alapok felhasználása mellett a tapasztalatcsere fontosságát emelte ki, amely által az ország elkerülhet számos akadályt, amelyek az integrációs folyamatot lassítanák.

Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »