Az elnökség szempontjából is fontos döntések a csúcson

Történelmi jelentőségűnek nevezte Martonyi János külügyminiszter az unió állam- és kormányőinek hétvégi kétnapos csúcstalálkozóját, melyen a magyar elnökség szempontjából is jelentős döntések születnek. A gazdasági egyeztetésre azonban a portugál megszorítások kudarca, valamint a líbiai és japán helyzet is árnyékot vet.

Csütörtök délután megkezdődött az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója Brüsszelben. A kétnapos értekezleten a magyar elnökség tekintetében is jelentős döntések születnek, mint a valutaövezet stabilitását és a gazdasági koordinációt erősítő jogszabályok tervezetének elfogadása, vagy az uniós alapszerződés módosítása a 2013 után érvénybe lépő állandó pénzügyi stabilitási mechanizmus létrehozásának érdekében.

A hétvégi plenáris ülést megelőzően Martonyi János külügyminiszter úgy fogalmazott, az Európai Tanács a találkozón átfogó intézkedéscsomagot hagy majd jóvá, hogy jelezze a piacok felé, Európa maga mögött hagyta a válságot. Az említett csomag egyik fontos eleme a magyar elnökség által útjára indított európai szemeszter, melynek első szakaszát egy úgynevezett „szintézisjelentés” zárja le. A dokumentum összefoglalja, hogyan képzelik el a tagállamok a versenyképes uniós gazdaság kialakítását, megnevezik a közös célkitűzéseket és a szükséges tagállami vállalásokat. Ez alapján kell a tagállamoknak áprilisig kidolgozni stabilitási programjukat, melyet nyárig újra megvitat a Tanács. A magyar elnökség célja, hogy az európai szemesztert júniusban lezárják.

Az uniós tagországok állam- és kormányfői csütörtök éjjel elvi szinten jóváhagyták a gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomagot, minek egyeztetését a magyar elnökség közös tanácsi álláspont alapján kezdheti meg az Európai Parlamenttel. Ezek közül négyben együttdöntés szükséges, kettőről pedig csak konzultálni kell az EP-vel. Martonyi János korábban úgy fogalmazott, a Parlamenttel való megegyezés lesz a magyar elnökség legnagyobb feladata a következő három hónapban.

Megállapodás az állandó stabilitási mechanizmusról 

A Parlament korábban már megszavazta, hogy korlátozott mértékben módosítani lehet az EU működéséről szóló alapszerződést, így a csütörtöki találkozón nyitott volt a lehetőség a 2013 után érvénybe lépő állandó európai stabilitási mechanizmus létrehozására. Az ESM 500 milliárd euró tényleges hitelezési képességgel rendelkezik majd, amíg ez nem lép életbe, a tagállamok garantálják a 2010-ben létrehozott EFSF 440 milliárdos kapacitását.

A döntés szükségességét igazolják a Portugáliában zajló események is, ugyanis a takarékossági program leszavazása és a kirobbant kormányválság miatt megnőtt az esélye annak, hogy az ibériai állam is nemzetközi mentőövhöz fordul. Ennek ellenére több uniós vezető is jelezte, Lisszabon csak akkor számíthat pénzügyi segítségre, ha tovább farag költségvetési kiadásaiból.

Matus Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »