Magasabb bérekért sztrájkolnak Bolíviában

A bolíviai központi szakszervezet, a Central Obrera Boliviana (COB) sztrájkot hirdetett, miután Evo Morales elnök csupán 10 százalékos béremelést ígért a katonáknak, rendőröknek, tanároknak és az egészségügyben dolgozóknak. A COB szerint ez rendkívül kevés, ráadásul, a kormány nem egyeztetett a szakszervezetekkel, hanem egyoldalú döntést hozott a béremelést illetően, írja a La Tercera

A bolíviai fővárosban, La Paz-ban a sztrájk miatt bezártak az iskolák, s utcai tüntetéseket is szerveztek, a közlekedésben azonban nincs fennakadás, továbbá a kereskedelem sem állt le, az üzletek ugyanúgy kinyitottak, mint egy átlagos napon.

A COB vezetője szerint a kormány hibát követett el akkor, amikor nem vett tudomást a szakszervezetről, és a béremelés kapcsán nem vonta be a tárgyalásokba.

A COB február 18-án már szervezett egy sztrájkot, ami csak részben volt sikeres, sokan ugyanis nem csatlakoztak a kezdeményezéshez. 

A bolíviai elnök népszerűségi indexe jócskán visszaesett a tavalyi évhez képest, tavaly ilyenkor 70% körüli volt, míg idén ez már csak 38 százalék.

Sándor Nóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »